<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Aartsbisdom Marseille bevestigt kort bezoek van paus Franciscus in september

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 april 2023
image
Paus Franciscus en de Franse aartsbisschop Jean-Marc Aveline van Marseille. Volgens het aartsbisdom Marseille heeft de paus de uitnodiging van Aveline aanvaard om een jongerenbijeenkomst in september in Marseille te bezoeken. Foto: CNS - Vatican Media

Het Franse aartsbisdom Marseille laat weten dat paus Franciscus de Zuid-Franse stad in september zal bezoeken. Hij zal er een oecumenische jongerenbijeenkomst over de uitdagingen van het Middellandse Zeegebied afsluiten.

Dat staat in een persbericht dat gedateerd is van 31 maart, maar pas op 13 april werd gepubliceerd, waarschijnlijk vanwege de recente gezondheidsproblemen van de paus.

De woordvoerder van het Vaticaan, Matteo Bruni, liet Crux weten dat zowel het bezoek aan Marseille als een mogelijk bezoek aan Mongolië overwogen worden, maar dat geen van beide formeel is aangekondigd.

Eendaags bezoek

De Mediterrane Bijeenkomsten zullen van 18 tot 24 september plaatsvinden. Het aartsbisdom Marseille meldt in het persbericht dat de paus de uitnodiging van kardinaal Jean-Marc Aveline, aartsbisschop van Marseille, heeft aanvaard voor een eendaags bezoek op 23 september 2023.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op het programma van die dag staan een oecumenisch en interreligieus gebed in de Notre-Dame-de-la-Garde-basiliek van de stad, evenals een ontmoeting met jongeren en bisschoppen uit het Middellandse Zeegebied. Ook zal er een Mis gevierd worden.

Zestig jongeren

Tijdens de Mediterrane Bijeenkomsten zullen zo’n zestig vertegenwoordigers van Kerken en ongeveer zestig jongeren uit landen die grenzen aan de Middellandse Zee samenkomen om de huidige politieke, economische, en ecologische uitdagingen van de regio te bespreken.

De deelnemers zullen er werken aan het opstellen van oplossingen die gericht zijn op vrede en verzoening, met speciale aandacht voor de rol die Kerken spelen in het proces, aldus het persbericht.

Mongolië en Hongarije

Of de paus vanuit Marseille naar Mongolië zal doorreizen, wordt niet in het persbericht gemeld. De paus had over deze optie op 5 februari gesproken. Hij kwam toen terug uit Afrika en zei dat er plannen waren voor een bezoek aan Marseille en aansluitend Mongolië. Daarbij merkte hij wel op dat de plannen niet definitief waren.

https://www.kn.nl/donaties/

Al eerder, eind deze maand, staat er een pausreis naar Hongarije gepland. Tot nu ziet het ernaar uit dat, ondanks zijn korte ziekenhuisopname vlak voor Pasen, paus Franciscus Hongarije van 28 tot 30 april zal bezoeken. Volgens Crux zijn er geen aanwijzingen dat het bezoek geannuleerd is en verlopen de voorbereidingen zoals gepland.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.