<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Als het aan de paus ligt, is Canada niet zijn laatste bestemming

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 augustus 2022
image
Gedurende veertig minuten sprak paus Franciscus met meereizende journalisten over zijn 'boetetocht' door Canada. Vanwege zijn leeftijd en gezondheidsproblemen moest de paus vaststellen dat hij het voortaan wat rustiger aan gaat doen. CNS - Paul Haring

Paus Franciscus keerde zaterdag “zeer verrijkt” terug van een zesdaagse Canadareis. Ook al komt zijn pausschap in een “tragere fase” terecht, er zijn nog zeker meer reizen in het verschiet, zei hij zaterdag tegen journalisten op zijn terugvlucht.

Hij vertelde tijdens een veertig minuten lange persconferentie in het vliegtuig dat hij hoopt binnenkort Kiev te bezoeken, evenals een interreligieuze bijeenkomst in Kazachstan waaraan ook patriarch Kirill zal deelnemen.

Culturele genocide

In gesprek op 30 juli met de meereizende journalisten vertelde de paus dat hij het eens is met de opvatting dat het weghalen van inheemse kinderen bij hun families en hun gedwongen assimilatie via het Canadese kostschoolsysteem een vorm van “culturele genocide” is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De term was alleen niet bij hem opgekomen, en die heeft hij daarom niet openbaar gebruikt, legde hij uit toen een journalist ernaar vroeg. “Wat ik beschreef was genocide en ik veroordeel het”, voegde de paus eraan toe.

Test

Voor de paus persoonlijk was de reis “een beetje een test” om te zien hoeveel hij aankon. Gezien zijn leeftijd en wat gezondheidsproblemen, zoals problemen met zijn knie, denkt de 85-jarige pontifex dat hij het wat rustiger aan zal moeten doen.

image
Vanwege knieproblemen verplaatste paus Franciscus zich tijdens zijn reis naar Canada grotendeels per rolstoel. Met een lift werd de paus aan boord van het vliegtuig gebracht. Foto: CNS - Vatican Media

Van een knieoperatie wil de paus vooralsnog niets weten: hij kampt nog altijd met de bijwerkingen van de narcose bij een darmoperatie die hij een jaar geleden onderging.

Emeritaat

En alhoewel de paus het emeritaat niet uitsluit, is dit ook niet iets wat hij momenteel overweegt. Dat betekent volgens hem echter niet dat het in de toekomst geen optie is. “Opzijgaan”, zei de paus, zou geen “catastrofe zijn. Je kunt van paus veranderen, geen probleem.”

“Maar ik zal proberen te blijven reizen en dicht bij de mensen te zijn, omdat ik denk dat het een manier is om te dienen”, aldus de paus.

Naast een bezoek aan Kiev en Kazachstan wil de paus ook nog een oecumenische reis naar Zuid-Soedan maken. In juli zou de paus het land samen met de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby van Canterbury en Iain Greenshields, moderator van de Kerk van Schotland, bezoeken. Vanwege knieproblemen moest de paus deze reis uitstellen.

Genezing en zaden van hoop

In een korte toespraak op vrijdag tot vertegenwoordigers van negen inheemse volkeren van Canada, zei paus Franciscus dat hij “zeer verrijkt” naar huis terugkeert van zijn ‘boetetocht’.

https://www.kn.nl/donaties/

“Ik ben als pelgrim gekomen, ondanks mijn fysieke beperkingen, om samen met en voor jullie verdere stappen vooruit te zetten. Ik doe dit zodat vooruitgang kan worden geboekt in de zoektocht naar de waarheid, zodat de processen van genezing en verzoening kunnen doorgaan, en zodat zaden van hoop kunnen blijven worden gezaaid voor toekomstige generaties, zowel inheemse als niet-inheemse, die verlangen naar samenleven, in harmonie, als broeders en zusters”, zei de paus.

Aankomst

Bij zijn aankomst in Rome ging de paus naar de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome om een moment in gebed door te brengen voor het icoon van de Heilige Maagd Maria.

Zondagochtend bad de paus weer het angelusgebed en sprak hij tot duizenden pelgrims op het Sint-Pietersplein. Na zijn reflectie bedankte de paus iedereen die hem tijdens zijn reis naar Canada heeft bijgestaan, en verzekerde hij de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne dat ze al die tijd in zijn gebeden waren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.