fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Datum pausreis naar Congo en Zuid-Soedan bekend, reisgenoten zijn ‘zeer verheugd’

Luuk van den Einden 2 december 2022
image
Paus Franciscus bidt met aartsbisschop Justin Welby (links) en John Chalmers (rechts), de voormalige moderator van de Church of Scotland, tijdens een retraite met Zuid-Soedanese leiders in 2019. De hoofden van deze drie Kerken kunnen in februari eindelijk hun gezamenlijke bezoek aan Zuid-Soedan afleggen. Foto: CNS - Vatican Media via Reuters

Paus Franciscus haalt zijn eerder geannuleerde bezoek aan de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan in tussen 31 januari en 5 februari. De reis is nu al historisch: het zal de eerste keer ooit zijn dat de hoofden van verschillende Kerken samen een officieel bezoek aan een land afleggen.

Eigenlijk zou paus Franciscus in juli al een bezoek aan de twee Afrikaanse landen brengen, maar de reis moest een maand voor vertrek worden uitgesteld omdat de knieproblemen van de paus hem parten speelden. Inmiddels heeft het Vaticaan echter bevestigd dat de reis begin volgend jaar doorgaat.

‘Allen verzoend in Jezus Christus’

Op 31 januari arriveert de paus in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Het thema van het bezoek luidt: ‘Allen verzoend in Jezus Christus’, wat een verwijzing is naar het feit dat bijna de hele bevolking van het land christelijk is, maar er in het oosten toch regelmatig geweld oplaait tussen diverse groeperingen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus zal dan ook slachtoffers van het geweld in oostelijk Congo persoonlijk ontmoeten. Volgens het oorspronkelijke reisschema zou hij de oostelijke provincie Noord-Kivu zelf bezoeken, maar daarvoor is zijn knie nog te zwak. De paus blijft gedurende zijn bezoek aan Congo in Kinshasa.

Gezamenlijke reis

Op 3 februari reist hij door naar buurland Zuid-Soedan. Zijn bezoek aan dat land doet hij samen met aartsbisschop Justin Welby, het hoofd van de Anglicaanse Kerk, en met Iain Greenshields, moderator van de Algemene Vergadering van de Church of Scotland.

Zuid-Soedan krijgt daarmee de eer het bestemmingsland te zijn van het eerste officiële bezoek van de hoofden van meerdere Kerken. Welby, Greenshields en paus Franciscus proberen de reis al sinds 2016 te maken, maar de fragiele veiligheidssituatie in het land maakte een bezoek telkens onmogelijk.

‘Solidariteit tonen’

Met hun gemeenschappelijke reis willen de drie kerkhoofden plaatselijke leiders aansporen om zich toe te wijden aan eerder gemaakte vredesafspraken. “Het doel van het bezoek is om de belofte van vrede en verzoening te vernieuwen en solidariteit te tonen met miljoenen mensen die lijden onder gewapende conflicten, geweld en honger”, aldus een woordvoerder van Greenshields.

https://www.kn.nl/donaties/

Aartsbisschop Welby laat op Twitter weten blij te zijn dat de langverwachte reis eindelijk doorgang kan vinden. “Ik ben zeer verheugd dat ons historische bezoek doorgaat”, schrijft hij. “Samen delen we een diep verlangen om solidair te zijn met de lijdende bevolking van Zuid-Soedan.”