<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Een droom komt uit: paus in november naar Japan en Thailand

KN Redactie 13 september 2019
image
De officiële logo's van het pausbezoek aan Thailand en aan Japan. Beeld: CNS - Holy See Press Office

Franciscus koesterde al jarenlang de wens om naar Japan te gaan. Het Vaticaan heeft nu bevestigd dat de paus in november een bezoek zal brengen aan het land. Ook gaat hij naar Thailand.

Paus Franciscus vertrekt op 19 november naar Azië waar hij een dag later zal arriveren in Thailand. Op 23 november reist hij door naar Japan, waar hij tot 26 november blijft.

Uitbannen van kernwapens

Verwacht wordt dat de paus tijdens deze reis de nadruk zal leggen op een totale uitbanning van kernwapens en de positie van de kleine katholieke gemeenschappen in beide landen. In Thailand staan verschillende vieringen op het programma, evenals pastorale bezoeken aan de katholieke gemeenschap.

In Japan zal Franciscus niet alleen Tokio aandoen, maar ook Hiroshima en Nagasaki. De atoombommen op die laatste twee steden markeerden in augustus 1945 het einde van de Tweede Wereldoorlog. Yoshihide Suga bevestigde namens de Japanse regering dat de paus ook een ontmoeting zal hebben met keizer Naruhito en met premier Abe.

Kleine katholieke gemeenschappen

De aartsbisschop van Nagasaki, Joseph Mitsuaki Takami, sprak namens de Japanse bisschoppenconferentie zijn dank uit aan Franciscus. De Japanse bisschoppen hadden de paus de laatste jaren meermaals uitgenodigd hun land te bezoeken.

Hij beaamde dat Japan niet veel christenen telt, maar dat paus Franciscus al lang de hoop had naar zijn land af te reizen. De belangrijkste religies in Japan zijn het boeddhisme en het shintoïsme. Er wonen ruim 400.000 katholieken in het land, minder dan 1% van de bevolking.

In Thailand wonen iets minder dan 400.000 katholieken op een totaal van bijna zeventig miljoen inwoners.

Lang gekoesterde droom

Het wordt Franciscus vierde reis naar Azië, na zijn bezoek aan Zuid-Korea in 2014, zijn reis naar Sri Lanka en de Filipijnen in 2015 en zijn bezoek aan Myanmar en Bangladesh in 2017.

Met zijn bezoek aan Japan komt een lang gekoesterde droom uit. Als jonge jezuïet wilde Jorge Mario Bergoglio op missie gaan naar Japan. Tijdens de Wereldjongerendagen van 2013 in Brazilië zei de paus van jongs af aan “als missionaris te willen vertrekken naar het verre Japan”. “Maar God toonde mij dat mijn missieland dichterbij was: mijn vaderland”.

Gezondheidssituatie

Naar verluidt zou de gezondheidssituatie van Bergoglio reden zijn geweest waarom de paus nooit naar Japan vertrok. De paus leeft sinds 21-jarige leeftijd met één long. Hij verloor de andere door complicaties die optraden tijdens een longontsteking.

St.-Johannes Paulus II was de laatste paus die beide landen bezocht. Hij ging in 1981 naar Japan en drie jaar later naar Thailand. (KN/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.