<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

‘Eenheid in verschil’: paus Franciscus trof in Bahrein een kleine, kleurrijke christelijke kudde

Luuk van den Einden 7 november 2022
image
Paus Franciscus wordt begroet door een menigte in het stadion van Awali, waar hij op zaterdag de Mis vierde. Tijdens zijn bezoek aan Bahrein stonden meerdere ontmoetingen met de christelijke minderheid op het programma. Foto: CNS - Hamad I Mohammed, Reuters

Paus Franciscus is terug van zijn vierdaagse bezoek aan Bahrein. Tijdens zijn reis door de overwegend islamitische golfstaat sprak hij regelmatig met leden van de kleine maar diverse christelijke minderheid.

Naast zijn deelname aan de interreligieuze top die op 3 en 4 november plaatsvond in Bahrein, nam paus Franciscus ook de tijd om de katholieken van dat land te ontmoeten. In de overwegend islamitische golfstaat wonen ongeveer tachtigduizend katholieken, bijna allemaal arbeidsmigranten van diverse herkomst.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daardoor telt het land aanhangers van veel verschillende katholieke ritussen, wat goede pastorale zorg lastig maakt. Ook zijn er onder de arbeidsmigranten in Bahrein veel gelovigen van andere christelijke denominaties.

‘Eenheid in verschil’

Op vrijdag 4 november vond het eerste grote treffen tussen paus Franciscus en Bahreinse christenen plaats, met een oecumenische ontmoeting in de kathedraal van Awali, het grootste katholieke kerkgebouw van de golfregio. Diverse christelijke leiders waren daarbij aanwezig, waaronder de oosters-orthodoxe patriarch van Constantinopel, Bartolomaios I.

In zijn toespraak aldaar benadrukte paus Franciscus dat christenen moeten streven naar vrede door “eenheid in verschil”. Hij beschreef de christelijke aanwezigheid in Bahrein als “een kleine kudde van Christus, verspreid over plaatsen en geloofsachtergronden, die de noodzaak tot het geloof in eenheid delen duidelijk maakt”. Volgens de paus groeit eenheid door gebed en door God te prijzen.

“De Geest drukt ons niet in een uniform keurslijf, maar laat ons elkaar met onze verschillen accepteren.”
- Paus Franciscus

Diversiteit is belangrijk volgens de paus, die dat idee illustreerde met het voorbeeld van Pinksteren: “De Heilige Geest schonk niet één gemeenschappelijke taal, maar gaf de apostelen juist de gave om andere talen te spreken, zodat ieder zijn eigen taal kon horen”, legde hij uit. “De Geest drukt ons niet in een uniform keurslijf, maar laat ons elkaar met onze verschillen accepteren.” Dat is volgens de paus “de geest van de oecumenische reis”.

Vijanden liefhebben

De volgende dag stond een Mis in het sportstadion van de stad Awali op het pauselijke programma. Daarbij aanwezig waren niet alleen katholieken uit Bahrein, maar ook uit Koeweit, Qatar en Saoedi-Arabië. Deze land vormen samen het apostolische vicariaat Noord-Arabië, een soort bisdom in wording.

In zijn overweging stond de paus stil bij het liefhebben van naasten en vijanden – vooral dat laatste is een zeer relevant onderwerp voor christenen op het Arabische schiereiland, waar bijna geen geloofsvrijheid heerst. Volgens de paus is de enige manier om je vijanden lief te hebben “ervoor te kiezen om geen vijanden te hebben: de ander niet te zien als een obstakel dat overwonnen moet worden, maar als een broeder of zuster die liefde verdient.”

Jongeren

Diezelfde dag bezocht paus Franciscus de Heilig Hartschool in Awali, voor een ontmoeting met Bahreinse jongeren. Er waren niet alleen katholieke jongeren bij, maar ook andere christenen en islamitische jongeren. De paus prees het feit dat zij “niet bang zijn om samen op te trekken”.

Hij spoorde de aanwezige jongeren aan zich in te zetten voor broederschap en voor hun omgeving te zorgen. Wie dat niet doet, loopt volgens hem namelijk het gevaar een “toerist van het leven” te worden, die het leven “alleen van buitenaf ziet, die veel te doen heeft maar de vreugde van vriendschap en vrijgevigheid niet kent.”

https://www.kn.nl/donaties/

“Praat met God in stilte”, drukte de paus de jongeren op het hart. “Vertel hem over jezelf en de mensen die je iedere dag ontmoet. Toon Hem hun gezichten, hun vreugde en verdriet, want er is geen gebed zonder relaties, zoals er ook geen vreugde zonder liefde bestaat.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.