Tijdens zijn reis door Canada nam paus Franciscus ook tijd voor inheemse jongeren. Hij drukte hen op het hart om niet ontmoedigd te raken, maar te zoeken naar wat goed is. Dat deed hij aan de hand van typisch Canadese voorbeelden.
Paus Franciscus noemt zichzelf wel eens een ‘paus van de periferie’, oftewel de rand van de samenleving en de Kerk. Tijdens zijn reis naar Canada vorige week bezocht hij die periferie wel heel letterlijk. Hij bracht op vrijdag een bezoek aan Iqaluit, een stad in het uiterste noorden van Canada, op de Poolcirkel.
In Iqaluit, dat slechts zevenduizend inwoners telt, ontmoette de paus jongeren en ouderen van de inheemse Inuit-bevolking. De ontmoeting vond plaats in een basisschool. Voordat de paus het woord nam, verwelkomden inheemse artiesten hem met traditionele liederen en kreeg hij een Inuit-trommel cadeau.
De paus sprak tot de jongeren in de zaal over “een soort verborgen ‘geestelijke zwaartekracht’ die ons naar beneden probeert te sleuren, onze verlangens doodt en onze vreugde vermindert.”
“God houdt nooit op vertrouwen in je te hebben, geen seconde”, zei paus Franciscus. “Hij gelooft in je talenten. Als je Hem zoekt, zal je gaan beseffen hoe de weg die Hij je roept te volgen altijd omhoog gaat. Je zult dit beseffen wanneer je naar de hemel kijkt terwijl je bidt, en vooral wanneer je Hem overweegt aan het kruis.”
De paus merkte op dat hij getuige was geweest van het aansteken van een qulliq, een traditionele olielamp van de Inuit die brandt met behulp van zeehonden- of walvisvet. “Als je je verdrietig of neerslachtig voelt, denk dan aan de qulliq: Die heeft een boodschap voor je. Wat voor boodschap? Dat je bedoeld bent om elke dag in het licht te komen. Niet alleen op de dag van je geboorte, toen het niet van jou afhing, maar elke dag”, legde de paus uit.
“Elke dag ben je geroepen om nieuw licht in de wereld te brengen, het licht van je ogen, het licht van je glimlach, het licht van de goedheid die jij en jij alleen kunt brengen”, zei hij.
De paus gaf enkele criteria waarmee jongeren beter licht van duisternis kunnen onderscheiden. “Je kunt beginnen door jezelf af te vragen: Wat zijn de dingen die schitterend en verleidelijk overkomen, maar mij vervolgens achterlaten met een gevoel van diepe leegte? Dat is de duisternis!”
“Wat is daarentegen goed voor mij en laat een gevoel van vrede in mijn hart achter, ook al roept het mij eerst op om bepaalde gemakken op te geven en bepaalde instincten de baas te worden? Dat is het licht!”
Het laatste advies van de paus aan de jongeren was: maak deel uit van een team. Om teamwork te illustreren, verwees hij naar ijshockey, de populairste sport in Canada. “Hockey combineert discipline en creativiteit, tactiek en fysieke kracht; maar teamgeest maakt altijd het verschil”, aldus paus Franciscus.
“Teamwork betekent geloven dat je, om grote doelen te bereiken, het niet alleen kunt; je moet samen optrekken, het geduld opbrengen om ingewikkelde dingen te oefenen en uit te voeren. Teamwork houdt ook in dat je ruimte maakt voor anderen, dat je je best doet als je aan de beurt bent en dat je je teamgenoten aanmoedigt. Dat is teamgeest!”