<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Franciscus bezoekt als eerste paus ooit islamitisch Bahrein in november

Luuk van den Einden 28 september 2022
image
Koning Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrein ontmoette de paus voor het eerst in 2014. Destijds bespraken ze onder meer de kathedraal die op dat moment in zijn land gebouwd werd; die is vorig jaar ingewijd. Foto: CNS - Claudio Peri, Reuters

Paus Franciscus brengt van 3 tot 6 november een bezoek aan Bahrein. Hij zal in de golfstaat deelnemen aan een congres over interreligieuze dialoog en mogelijk ook een vorig jaar gewijde kathedraal bezoeken.

De persdienst van het Vaticaan heeft zojuist bevestigd dat paus Franciscus in november naar het land in het Midden-Oosten zal reizen. “Paus Franciscus heeft de uitnodiging van de kerkelijke en wereldlijke autoriteiten geaccepteerd”, meldt de Vaticaanse persdienst in een kort communiqué.

Interreligieuze dialoog

Paus Franciscus zal naar de eilandstaat reizen in kader van het Bahrain Forum for Dialogue, een congres over interreligieuze dialoog en ontmoeting tussen Oost en West. Hij zal de hoofdstad Manama en de stad Awali bezoeken. Verder zijn er nog geen details bekend over de reis.

Paus Franciscus zal de eerste paus ooit zijn die Bahrein bezoekt. Het overgrote deel van de inwoners van de golfstaat is islamitisch. Acht procent van de bevolking – 120.000 mensen – zijn christen; deze groep bestaat vrijwel volledig uit migranten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Interesse voor katholieke gemeenschap’

In 2014 ontmoette paus Franciscus in het Vaticaan de koning van Bahrein, Hamad bin Isa Al Khalifa. Al Khalifa en de paus spraken toen volgens de Vaticaanse persdienst over diverse zaken, waaronder “het streven naar vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten en het bevorderen van dialoog en vreedzaam samenleven in de maatschappij”. Bahrein geldt als een van de stabielste landen van het Midden-Oosten.

De paus en de koning hadden het ook over de bijdrage van de christelijke gemeenschap van Bahrein aan het land. Daarbij werd volgens de Vaticaanse persdienst “waardering uitgesproken voor de persoonlijke interesse van koning Al Khalifa voor de behoeften van de katholieke gemeenschap”. In 2014 nodigde Al Khalifa de paus al uit voor een bezoek.

image
Het interieur van de Onze-Lieve-Vrouw van Arabië-kathedraal, de nieuwe kathedraal in Bahrein die vorig jaar ingezegend werd. Foto: CNS - Hubert Estela

In december 2021 werd de Onze-Lieve-Vrouw van Arabië-kathedraal in de stad Awali ingezegend. Het is het tweede katholieke kerkgebouw in het land en met 2300 zitplaatsen de grootste katholieke kerk in het gebied rond de Perzische Golf. De grond waar de kathedraal staat, werd door koning Al Khalifa aan de katholieke gemeenschap in zijn land geschonken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.