<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Franciscus bezoekt Hongarije: een pausreis naar de sociale periferie in het hart van Europa

Luuk van den Einden 1 mei 2023
image
Paus Franciscus bij binnenkomst van het stadion waar hij twaalfduizend Hongaarse jongeren ontmoette. Tijdens zijn driedaagse bezoek aan Hongarije maakte hij ook kennis met onder meer Oekraïense vluchtelingen en kinderen met een beperking. Foto: CNS - Vatican Media

De laatste twee dagen van paus Franciscus’ bezoek aan Hongarije stonden in het teken van ontmoetingen met mensen aan de rand van de Kerk en de samenleving. Tijdens de terugvlucht naar Rome sprak hij over de Vaticaanse inzet voor vrede in Oekraïne.

Waar de vrijdag van paus Franciscus’ bezoek aan Hongarije een politiek tintje had – de paus ontmoette president Katalin Novák en sprak over migratie in het bijzijn van premier Viktor Orbán, die op dat punt radicaal van mening verschilt met hem – was het programma van de rest van zijn reis een stuk herderlijker. Paus Franciscus had diverse ontmoetingen met mensen die in de maatschappij vaak aan de kant staan, zoals Roma en kinderen met een beperking.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Periferie

Op zaterdagochtend bezocht paus Franciscus een instituut voor slechtziende en lichamelijk beperkte kinderen. De informele ontmoeting stond in het teken van muziek en gebed. Er werden geen toespraken gehouden, maar wel werd een gebed van de heilige Franciscus van Assisi voorgelezen.

Daarop volgde een ontmoetingsmoment met mensen in armoede. Paus Franciscus luisterde naar getuigenissen van armen, Oekraïense vluchtelingen en Roma; drie groepen uit de periferie van de samenleving.

image
Paus Franciscus zegent de jonge bewoners van het László Batthyány-Strattmanninstituut, een instituut voor kinderen met diverse beperkingen. Foto: CNS - Vatican Media

“Liefdadigheid bedrijven betekent dat je de moed moet hebben om de ander in de ogen te kijken”, zei de paus na het horen van verschillende verhalen; volgens OSV News week hij met zijn woorden af van de toespraak die hij had voorbereid. “Het is geen liefdadigheid als je daarbij wegkijkt. Als je een medemens wilt helpen, moet je bereid zijn hem aan te raken.”

Door een relatie met armen op te bouwen, vervolgde hij, “kom je erachter hoezeer je zelf behoeftig bent, hoezeer je de blik en een aanraking van de Heer nodig hebt”.

‘Vriendschappelijke’ ontmoeting

Na een ontmoeting met twaalfduizend jongeren in een sportstadion voerde paus Franciscus een gesprek met de oosters-orthodoxe metropoliet Hilarion. Hilarion was tot juni vorig jaar de ‘buitenlandminister’ en tweede man van de Russisch-orthodoxe Kerk, maar werd – vermoedelijk vanwege zijn kritiek op de rol die zijn Kerk in de oorlog in Oekraïne speelt – overgeplaatst naar Boedapest.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens Vatican News verliep de ontmoeting “vriendschappelijk”. Verder zijn er geen details over de inhoud van het gesprek bekendgemaakt.

‘Missie’

Op zondag vierde paus Franciscus nog een openluchtmis in het centrum van Boedapest. Niet veel later vertrok hij weer per vliegtuig naar Rome, waarbij hij meereizende journalisten de gelegenheid gaf om vragen te stellen.

Daarbij liet hij doorschemeren dat het Vaticaan bezig is met stappen die zouden moeten leiden tot vrede in Oekraïne: “Er is een missie gaande, maar die is niet openbaar”, zei de paus daarover. “Als die openbaar zou worden, kan ik er meer over vertellen.”

Teruggeven en terughalen

In december gaf paus Franciscus drie archeologische voorwerpen uit de Vaticaanse Musea terug aan Griekenland, omdat die in de negentiende eeuw op onrechtmatige wijze uit het land waren weggehaald. Op de vraag of hij overweegt hetzelfde te doen met voorwerpen die afkomstig zijn van inheemse Canadese volkeren, antwoordde de paus: “Het zevende gebod is duidelijk: als er iets gestolen is, moet je het teruggeven.” Volgens de paus zijn er gesprekken gevoerd over de repatriëring van diverse voorwerpen.

image
Paus Franciscus neemt afscheid van de Hongaarse president Katalin Novák voor zijn vlucht terug naar Rome. In het vliegtuig sprak hij met journalisten over de Vaticaanse inzet om een einde aan de oorlog in Oekraïne te maken. Foto: CNS - Vatican Media

Kort voor zijn vertrek naar Hongarije had de paus een ontmoeting met de Oekraïense premier Denys Sjmyhal, die hem vroeg te helpen bij het terughalen van de bijna twintigduizend kinderen die door de Russen uit bezette gebieden ontvoerd zijn.

“Aangezien de Heilige Stoel wel vaker als bemiddelaar fungeert bij uitwisselingen van gevangenen, denk ik dat zoiets zeker kan”, zei paus Franciscus daarover in het vliegtuig. “De Heilige Stoel is bereid om zich daarvoor in te zetten omdat het goed en rechtvaardig is. We moeten alles doen wat binnen onze macht ligt.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.