<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

‘In de naam van God: werk aan vrede, niet aan wapens’

Peter Doorakkers 16 september 2022
image
Paus Franciscus houdt zijn slottoespraak tijdens het interreligieuze congres in Kazachstan. Foto: CNS - Paul Haring

Paus Franciscus heeft in zijn slottoespraak in Kazachstan wereldleiders opgeroepen oorlogen te beëindigen en naar vrede te streven.

“Wij vragen jullie in de naam van God en voor het welzijn van de mensheid: werk aan vrede, niet aan wapens”, zei Franciscus donderdag tijdens de afsluitende ceremonie van het Congres van Leiders van Wereld- en Traditionele Godsdiensten. Dat liep gisteren af, net als Franciscus’ driedaagse bezoek aan Kazachstan.

De vrede dienen

“Alleen door de zaak van de vrede te dienen zullen jullie een plaats in de geschiedenisboeken verwerven”, vervolgde de paus ten overstaan van tachtig religieuze leiders en honderden andere deelnemers aan het congres.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zij waren donderdag bijeen voor het voorlezen van de slotverklaring. Daarin staat dat “extremisme, radicalisme, terrorisme en alle andere vormen van geweld en oorlog, ongeacht hun doelen, niets met ware religie te maken hebben en in de sterkst mogelijke termen afgewezen moeten worden”.

Ook worden wereldleiders in de verklaring opgeroepen “alle agressieve en destructieve retoriek” te laten varen “en af te zien van conflict en bloedvergieten”.

‘Pseudoreligieus terrorisme’

In zijn toespraak wees de paus erop dat “pseudoreligieus terrorisme, extremisme, radicalisme en nationalisme, gehuld in een religieuze mantel, desalniettemin angsten en zorgen over religie blijven oproepen”. Daarom moeten deze “in de meest besliste termen die er zijn worden afgewezen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Essentieel voor vrede, zei de paus, is ook de erkenning van de waardigheid van vrouwen, net als pogingen hun “sociale status als gelijke leden van het gezin en de samenleving” te bevorderen.

Ook jongeren moeten worden gehoord, vervolgde Franciscus. Zij vallen volgens hem al te vaak ten prooi aan extremisme, maar in plaats van “vernietigende wapens” moeten zijn onderwijskansen krijgen. “En laten wij naar hen luisteren, zonder bang te zijn door hun vragen uitgedaagd te worden.”

Vaticaanse afvaardiging

De slotverklaring bevat in total 35 punten en werd “door een meerderheid van de afgevaardigden aangenomen”, meldt persbureau CNA – overigens zonder te melden of dat ook gold voor de Vaticaanse afvaardiging.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Die bestond uit kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin en het hoofd van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog, kardinaal Miguel Angel Ayuso Guixot. De paus zelf nam deel aan de openings- en slotceremonies.

Versterken van het gezin

In de verklaring wordt verder ook gewezen op de “bijzondere aandacht” in religies “voor het belang van het versterken van het instituut gezin”.

In punt 10 van de verklaring staat: “We merken op dat pluralisme en verschillen in godsdienst, huidskleur, geslacht, ras en taal uitdrukkingen zijn van de wijsheid van Gods wil in de schepping. Dus is ieder geval van dwang richting een specifieke religie en religieuze leer onacceptabel.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.