fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Iraakse patriarch hoopvol over pausbezoek

KN Redactie 28 januari 2021
image
Kardinaal Louis Sako begroet de paus. Foto: CNS photo - Paul Haring

De Chaldeeuws-katholieke patriarch van Bagdad, Louis Sako, heeft ondanks twee recente terroristische aanslagen goede hoop dat het pausbezoek toch doorgaat. Dat zegt hij deze week in Katholiek Nieuwsblad. Als de situatie rondom corona en veiligheid dit toelaat, brengt Franciscus begin maart een bezoek aan Irak.

Ondanks toenemende zorgen rondom de veiligheid, gaan de voorbereidingen van het pausbezoek toch door, zegt de Chaldeeuws-katholieke patriarch van Bagdad, Louis Sako.

Terroristische aanslagen

Op 21 januari bliezen twee zelfmoordterroristen zichzelf op bij een tweedehands kledingmarkt in Bagdad. Daarbij vielen tenminste 32 doden en 110 gewonden. Een dergelijke terroristische aanval deed zich de afgelopen twee jaar niet voor in het land.

Twee dagen later meldde het Iraakse Ministerie van Defensie de explosie van twee raketten die net naast het vliegveld van Bagdad neerkwamen. Een andere raket trof een huis in de wijk van Al-Jihad.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vaticaanse delegatie

Desondanks kijkt Sako vol hoop uit naar het pausbezoek, zegt hij in een interview met Katholiek Nieuwsblad deze week.

“We zijn zeker dat als de paus zegt dat hij wil komen, hij ook zal komen naar Irak. Enkele dagen geleden is hier in Bagdad een Vaticaanse delegatie langsgekomen, om de veiligheid te controleren. Ze zijn ook in Erbil, Mosul en Qaraqosh geweest”, aldus de patriarch.

Eerste pausbezoek sinds pandemie

Paus Franciscus brengt tussen 5 en 8 maart een bezoek aan Irak. Het gaat om de eerste pausreis na de uitbraak van de coronacrisis. Lang voor Franciscus, was het Johannes Paulus II die de wens uitsprak om naar de Vlakte van Ur te reizen, als eerste etappe van zijn pelgrimage in het teken van het Jubeljaar 2000.

De reis was georganiseerd voor 1-3 december 1999, maar na maandenlange onderhandelingen, besloot toenmalig president Saddam Hoessein het bezoek te annuleren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1