Tijdens zijn ontmoeting met het Belgische koningspaar benoemde de paus de brugfunctie van het land. Ook gingen zowel koning als paus in op het kerkelijk misbruik.
De koning dankte de paus voor zijn komst en zei, mede namens de koningin, zijn inspanningen “te steunen, want enkel vrede creëert ruimte voor ontwikkeling, onderwijs, gezondheidszorg en sociale rechtvaardigheid”.
De koning ging daarna in op “de verschrikkelijke tragedie van het seksueel misbruik binnen de Kerk”. Hij benoemde dat de paus “concrete maatregelen heeft getroffen om dat afschuwelijke geweld te bestrijden”.
Wel benadrukte hij dat het lang geeft geduurd “voor hun noodkreten werden gehoord of erkend”.
“Er wordt al lang gezocht naar manieren om het onherstelbare te ‘herstellen”. We weten hoezeer de Belgische Kerk daarvoor ijvert. Die inspanningen dient ze beslist onophoudelijk voort te zetten”, aldus de koning.
Koning Filip prees verder het “onbaatzuchtig” handelen van de paus en zijn onafgebroken dienstbaarheid “ten dienste van ons ‘gemeenschappelijke huis’, de aarde”. Ook zei hij dat Franciscus terecht “een Derde Wereldoorlog in stukjes” hekelt.
De koning sloot af met een verwijzing naar de heilige Pater Damiaan, “een groot voorbeeld voor ons allen”. Net als de pater Damiaan, zei hij, “strijdt deze burgermaatschappij dagelijks tegen onrecht en uitsluiting”.
“Koning Filip prees het onbaatzuchtig handelen van de paus en zijn onafgebroken dienstbaarheid ”Tweet dit!
De paus zei hij in zijn eigen toespraak dat hij “erg blij is België te bezoeken”, “een westers land en tegelijkertijd een centraal land, alsof het het kloppende hart is van een reusachtig geheel”.
“Je zou kunnen zeggen dat België een brug is, tussen het continent en de Britse eilanden, tussen de Germaanse en Franstalige gebieden, tussen het zuiden en het noorden van Europa. Een brug die het mogelijk maakt om de eensgezindheid te bevorderen en de geschillen te overbruggen.”
Kortom, ging hij verder: “Een brug dus die van wezenlijk belang is voor het tot stand brengen van vrede en het afwijzen van oorlog.”
Dit land, zei Franciscus, “herinnert alle andere landen eraan dat wanneer men, op basis van de meest uiteenlopende en onhoudbare voorwendsels, grenzen en verdragen begint te negeren en het aan wapens overlaat om recht te scheppen door de geldende wet te omzeilen, men de doos van Pandora opent en alle stormwinden opkomen die het huis door elkaar schudden en dreigen te vernietigen.”
Ook de paus ging in op de “dramatische gebeurtenissen rond het misbruik van minderjarigen”. Hij noemde dit “een plaag die de Kerk vastberaden en standvastig aanpakt, door te luisteren naar de slachtoffers en hen te begeleiden, en door over de hele wereld een uitgebreid preventieprogramma uit te voeren.”
De paus ontmoet vanavond, na afloop van zijn bezoek aan de KU Leuven, een vijftiental Belgische misbruikslachtoffers. Die ontmoeting vindt achter gesloten deuren plaats op een geheime locatie.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.