<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus aangekomen in Canada voor ‘reis van verzoening’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 25 juli 2022
image
Zondagochtend kwam paus Franciscus aan in Canada voor een zesdaags bezoek. In zijn woorden is de reis een "boetetocht". Foto: CNS - Vatican Media

De zesdaagse reis van paus Franciscus naar Canada is zondag begonnen. Om elf uur lokale tijd kwam hij na een vlucht van ruim tien uur aan op het vliegveld van Edmonton, waar regeringsleiders en leiders van inheemse groepen hem ontvingen. De paus hoopt dat zijn “berouwvolle pelgrimstocht mag bijdragen aan de reis van verzoening”.

Tijdens zijn ‘boetetocht’, zoals paus Franciscus de reis naar Canada noemt, zal de paus de oorspronkelijke bewoners van Canada ontmoeten. Hij zal zich bij hen verontschuldigen voor de misstanden die op de Canadese kostscholen plaatsvonden en waar de katholieke Kerk aan meewerkte. Er staan bezoeken gepland in verschillende steden, waaronder in Edmonton, Quebec en Iqaluit.

Berouwvolle pelgrimstocht

Bij aankomst werd de paus ontvangen door gouverneur-generaal Mary Simon en premier Justin Trudeau. Zij vergezelden hem toen hij in een rolstoel naar de hangar gereden werd. Daar was een informeel welkom begeleid door vier inheemse drummers. Paus Franciscus begroette de vertegenwoordigers van de inheemse groepen First Nations, Inuit en Métis.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus maakte geen openbare opmerkingen op de luchthaven, maar voorafgaand aan zijn vertrek zondag tweette hij dat hij hoopte dat zijn “berouwvolle pelgrimstocht mag bijdragen aan de reis van verzoening”.

Woorden met eenzelfde strekking zei de paus in het vliegtuig tegen zo’n 75 meereizende journalisten, fotografen en cameramensen. Hij liep leunend op een wandelstok zelf het gangpad door om hen te begroeten.

Foto’s van de heenreis en aankomst van paus Franciscus in Canada. Gebruik de pijltjes om te navigeren.

Foto's: CNS - Vatican Media

De paus vertelde de verslaggevers dat hij naar Canada reist om de oorspronkelijke gemeenschappen te ontmoeten, naar hen te luisteren en zich bij hen te verontschuldigen, vooral bij degenen die misbruik of pogingen tot gedwongen assimilatie hebben meegemaakt op door de Kerk gerunde kostscholen.

Heden en toekomst

Kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, vergezelt de paus op deze reis. Een dag voor vertrek zei hij dat de paus zich naast het verleden zich ook zou concentreren op het heden en de toekomst.

https://www.kn.nl/donaties/

Zo zal er ook reflectie plaatsvinden over de inheemse waarden die nog altijd gedeeld kunnen en moeten worden met de bredere samenleving en de Kerk, aldus Parolin. “Het kan voor iedereen vruchtbaar zijn om veel van hun waarden en leringen te herontdekken”, legde de kardinaal uit.

Hij gaf daarbij als voorbeeld de zorg voor familie en gemeenschap, zorg voor de schepping, het belang van spiritualiteit, de sterke band tussen generaties en respect voor ouderen.

Belangrijk moment

Op een persconferentie die vóór de komst van de paus op YouTube werd uitgezonden, zei aartsbisschop Richard Smith van Edmonton tegen verslaggevers: “Ik geloof dat dit een heel belangrijk moment in de geschiedenis van ons land zal zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.