<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus aangekomen in Irak ‘als pelgrim van verzoening’

KN Redactie 5 maart 2021
image
Paus Franciscus bij zijn vertrek vanuit Rome vanochtend. Inmiddels is de paus geland in Bagdad. Foto: Daniel Ibanez - CNA

Paus Franciscus is rond het middaguur geland op het vliegveld van Bagdad. Daarmee is het eerste pausbezoek aan Irak ooit begonnen.

De paus werd op het vliegveld welkom geheten door delegaties van de politieke en kerkelijke autoriteiten van het land, onder wie vertegenwoordigers van de Chaldeeuwse, Syrische en Latijnse Kerken in het land.

‘Troost en genezing’

“Ik kom als een pelgrim, een boetvaardige pelgrim”, zo liet de paus weten in een videoboodschap voorafgaand aan de reis, “om van de Heer te smeken om vergeving en verzoening na jaren van oorlog en terrorisme, om God te smeken om troost van harten en genezing van wonden”.

De paus zal eerst een protocollair bezoek brengen aan het presidentieel paleis, waar hij een privé-ontmoeting heeft met president Barham Salih. Vervolgens staat nog een aantal ontmoetingen met kerkelijke vertegenwoordigers, politici en diplomaten op het programma.

Ontmoeting met vluchtelingen

Vlak voor zijn vertrek uit Rome vanochtend had de paus nog een persoonlijke ontmoeting met een tiental Irakese vluchtelingen, die in Italië werden opgevangen door Sant’Egidio.

KN doet verslag

Katholiek Nieuwsblad zal uit eerste hand verslag doen van de historische vierdaagse pausreis. Salvatore Cernuzio, correspondent van KN in Rome, reist met paus Franciscus mee door Irak. Op deze site zal hij dagelijks verslag uitbrengen van de belangrijkste gebeurtenissen van de reis, die vooral in het teken zal staan van de interreligieuze dialoog en het bemoedigen van de christelijke minderheden in het land.

> Zie: www.kn.nl/pausreis

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.