<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus bevestigt reisplannen naar Marseille en Mongolië

Justin McLellan - CNS 17 april 2023
image
Vrijdag bevestigde paus Franciscus dat hij na zijn bezoek aan Marseille zal doorvliegen naar Mongolië. Foto: CNS -Vatican Media

“Als God het wil” zal paus Franciscus in september naar Mongolië reizen, zei hij vrijdag tegen de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij die sinds 2021 de vluchten voor de pausreizen verzorgt. Hij zal de eerste paus zijn die het Aziatische land bezoekt.

In een audiëntie op 14 april met leidinggevenden en medewerkers van ITA Airways, de opvolger van Alitalia, sprak de paus over zijn geplande reizen. Zo zal hij van 28 tot 30 april naar Hongarije reizen, op 23 september de Franse stad Marseille bezoeken en vervolgens doorvliegen naar Mongolië.

Van strategisch belang

In augustus 2022 maakte paus Franciscus de Italiaanse bisschop Giorgio Marengo kardinaal. Kardinaal Marengo dient sinds 2003 als missionaris in Mongolië en is met zijn 48 jaar het jongste lid van het College van Kardinalen. Het land waar hij actief is, telt slechts 1300 katholieken.

image
Paus Franciscus sprak met ITA-medewerkers over het belang van pausreizen en de persoonlijke ontmoeting. Foto: CNS -Vatican Media

Toch is de reis naar het Aziatische land van strategisch belang voor het Vaticaan. Mongolië ligt namelijk ingeklemd tussen Rusland en China. Met buurland China staan de betrekkingen de laatste tijd weer onder druk. Dit komt met name doordat de China de afspraken met het Vaticaan over de procedures van de benoeming van bisschoppen zou schenden.

In de voetsporen

Bij een ontmoeting met ITA-medewerkers herinnerde paus Franciscus aan de eerste pauselijke reis van paus Paulus VI naar het Heilige Land. Hiermee “introduceerde hij een nieuwe manier om het pastorale ambt van de paus uit te voeren”, zei hij. Zo bereikt een paus mensen die “niet in staat zijn om naar hem in Rome te pelgrimeren”.

“Het is belangrijk voor mij om mensen te ontmoeten. Persoonlijk ontmoeten en persoonlijk spreken is iets anders dan jezelf presenteren in een bericht of een video.”
- Paus Franciscus

Vervolgens traden de volgende pausen allemaal in zijn voetsporen en reisden naar plekken overal ter wereld. Franciscus verwees naar de 104 internationale reizen die de heilige paus Johannes Paulus II tijdens 27 jaar van zijn pausdom maakte. Ook paus Benedictus XVI vloog naar 24 internationale bestemmingen in zijn acht jaar als paus.

Ontmoeten

Paus Franciscus heeft de traditie voortgezet. “Het is belangrijk voor mij om mensen te ontmoeten”, zei hij. “Om gemeenschappen, gelovigen, gelovigen van andere religies, vrouwen en mannen van goede wil te ontmoeten”, voegde hij eraan toe. “Persoonlijk ontmoeten en persoonlijk spreken is iets anders dan jezelf presenteren in een bericht of een video.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.