fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

‘Paus bezoekt Cyprus in december’, mogelijk ook Griekenland en Malta

KN Redactie 2 september 2021
image
Pelgrims bij het Apostolos Andreasklooster in Noord-Cyprus Foto: CNS photo - Yiannis Kourtoglou, Reuters

Volgens lokale autoriteiten bezoekt paus Franciscus in december Cyprus. Het Vaticaan heeft het bezoek nog niet officieel bevestigd, maar de paus zelf gaf tijdens een recent interview aan dat het land op het programma staat. 

Het bezoek zou volgens Associated Press op 2 en 3 december plaatsvinden. De paus zou daarbij een ontmoeting hebben met de Cypriotische president Nicos Anastasiades. Het persbureau meldt dit op basis van informatie van een lokale ambtenaar.

Hoewel de Heilige Stoel het bezoek niet heeft bevestigd, zei paus Franciscus in een recent interview met de Spaanse radiozender COPE te hopen het Oost-Mediterraanse eiland te bezoeken dat onder Turkije ligt. De republiek, die ook lid is van de EU, telt 875.000 inwoners, waaronder zo’n 10.000 katholieken. Het grootste deel van de inwoners behoort tot de Cypriotisch-orthodoxe Kerk.

Kleine landen bezoeken

De paus zei tijdens het interview dat hij sinds zijn aantreden in 2013, hij van plan was om “kleine Europese landen” te bezoeken.

“Eerst was Albanië aan de beurt, vervolgens alle kleine landen. Nu staat Slowakije op het programma, dan Cyprus, Griekenland en Malta. Ik wilde de optie nemen om eerst de kleinere landen te bezoeken”, aldus de paus tijdens het interview.

Het is nog onduidelijk of het pausbezoek aan Cyprus gecombineerd zal worden met een bezoek aan de buurlanden Griekenland en Malta. Volgens de Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni worden dergelijke reisopties nog bestudeerd, maar het is nog te vroeg om daarvan te spreken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘In principe’ naar klimaattop Glasgow

De paus bevestigde in het interview dat hij een bezoek zal brengen aan het Schotse Glasgow, waar tussen 30 oktober en 12 november de VN-klimaattop COP26 plaats zal vinden.

“In principe is het de bedoeling dat ik ga”, zei Franciscus. “Het hangt af van hoe ik me op dat moment zal voelen. Maar mijn toespraak is al klaar, en we zijn van plan om daarbij aanwezig te zijn.”

Patroonheilige Cyprus

Volgens lokale media zou tijdens het pausbezoek aan Cyprus ook een ontmoeting plaatsvinden met de orthodoxe aartsbisschop Chrysostomos II van Cyprus, en een ontmoeting met katholieken in een stadion.

De apostel Paulus bezocht Cyprus tijdens zijn eerste missiereis, zoals beschreven in het bijbelboek Handelingen der Apostelen. Zijn metgezel, de heilige Barnabas, is de patroonheilige van het land.

Tweede paus op Cyprus

Franciscus zou de tweede paus zijn die naar Cyprus afreist, die voornamelijk uit orthodoxe christenen bestaat. Zijn voorganger Benedictus XVI bezocht het land in 2010.

(Bronnen: CNA, AP)

https://www.kn.nl/abonnementen/