fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus Franciscus arriveert in Hongarije om ‘een geliefd volk in de armen te sluiten’

Luuk van den Einden 28 april 2023
image
Paus Franciscus wordt met vlaggen toegezwaaid bij zijn aankomst in Hongarije. Tot en met zondag zal hij het land bezoeken. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus is vanochtend aangekomen in Boedapest voor zijn driedaagse bezoek aan Hongarije. Tijdens de reis, waarop hij politici, migranten en kinderen ontmoet, zal de oorlog in Oekraïne een belangrijk thema zijn.

De paus werd op het vliegveld verwelkomd door vicepremier Zsolt Semjén en twee in klederdracht gehulde kinderen. Zij boden de paus zout en brood aan; in veel Oost-Europese landen is dat een traditionele welkomstceremonie.

Paus Franciscus zal tot en met zondag in Hongarije verblijven. Naast een gesprek met president Katalin Novák en premier Viktor Orban staan ook ontmoetingen met migranten, kinderen met een beperking en jongeren op zijn reisprogramma. De paus zal zijn hele verblijf in de hoofdstad Boedapest doorbrengen; door gezondheidsproblemen is hij niet in staat om naar verschillende plaatsen te reizen.

Oorlog

Afgelopen zondag blikte paus Franciscus in aanwezigheid van gelovigen op het Sint-Pietersplein vooruit op zijn bezoek aan Hongarije, meldt Crux. Hij noemde zijn bezoek aan Hongarije, waar hij eerder in 2021 al kort geweest was, een mogelijkheid om “een geliefd volk en een geliefde Kerk opnieuw in de armen te sluiten”.

image
Paus Franciscus kort na aankomst in Hongarije. Foto: CNS - Vatican Media

In Hongarije verblijven duizenden oorlogsvluchtelingen uit buurland Oekraïne. De oorlog daar zal zeker een thema tijdens zijn bezoek zijn, verwacht de paus: “Het wordt een reis naar het hart van Europa, waar ijzige oorlogswinden waaien.” Ook vroeg hij om gebed voor zowel de Hongaren als “onze Oekraïense broeders en zusters”.

‘Onkruid vergaat niet’

Bij vrijwel iedere internationale reis beantwoordt paus Franciscus in het vliegtuig vragen van journalisten die met hem meevliegen. Onderweg naar Hongarije was dat ook het geval. Paus Franciscus bedankte hen voor hun werk en ging in op zijn gezondheidssituatie met de woorden: “Onkruid vergaat niet”.

image
Paus Franciscus met de journalisten die in het pauselijke vliegtuig meereisden naar Boedapest. Foto: CNS - Vatican Media

Ook werd hij gevraagd naar de beschuldigingen dat paus Johannes Paulus II iets te maken zou hebben gehad met de verdwijning van Emanuela Orlandi, de in 1983 verdwenen dochter van een Vaticaanse medewerker. Net als in eerdere uitlatingen over die kwestie deed Franciscus de aantijgingen aan het adres van zijn voorganger af als ongegrond.