<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus Franciscus reist eind april voor het eerst écht naar Hongarije

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 februari 2023
image
In september 2021 ontmoetten paus Franciscus en de Hongaarse premier Viktor Orbán elkaar voor het eerst. Tijdens de pausreis die eind april gepland staat zullen ze elkaar weer treffen. Foto: CNS - Vatican Media

Het Vaticaan maakte gisteren bekend dat paus Franciscus een bezoek aan Hongarije zal brengen. Van 28 tot 30 april zal hij in Boedapest regeringsfunctionarissen, vluchtelingen, wetenschappers, geestelijken en jongeren ontmoeten.

Op de dag van aankomst van deze 41ste apostolische reis zal de paus achtereenvolgens de president van Hongarije, Katalin Novák, en premier Viktor Orbán spreken. Novák nodigde paus Franciscus uit voor een bezoek aan Hongarije tijdens haar bezoek aan het Vaticaan op 26 augustus 2022.

Officieel bezoek

Paus Franciscus reisde eerder in 2021 naar Boedapest om de slotmis te vieren van het 52e Internationale Eucharistisch Congres dat in de stad werd gehouden. Hij was toen op doorreis naar Slowakije. Alhoewel hij toen wel een ontmoeting had met de toenmalige president van Hongarije en Orbán, maakte dit bezoek geen deel uit van een apostolisch bezoek aan Hongarije.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat de paus dit keer Hongarije officieel bezoekt, is heel belangrijk, zegt kardinaal Péter Erdo van Esztergom-Boedapest in een interview dat Vatican News op 27 februari publiceerde.

“Het evenement van 2021 was een internationaal evenement: pelgrims, bisschoppen, priesters en gelovigen uit 83 landen waren aanwezig. Deze keer richt Franciscus zich echter tot de Hongaren, ons volk, onze plaatselijke Kerk. Dit geeft ons grote eer en vreugde.”

Vluchtelingenopvang

Tegen de achtergrond van dit bezoek speelt de oorlog in Oekraïne. Hongarije vangt sinds het begin van de oorlog veel Oekraïense vluchtelingen op: met een bevolking van nog geen tien miljoen inwoners, meldden zich volgens de kardinaal meer dan anderhalf miljoen vluchtelingen in het land. Natuurlijk wil niet iedereen blijven, zegt de kardinaal, maar tien tot vijftien procent wil dat wel.

image
Tijdens het bezoek dat de Hongaarse president Katalin Novák op 26 augustus 2022 aan de paus bracht, nodigde ze hem uit. Maandag maakte het Vaticaan bekend dat paus Franciscus hier gehoor aan geeft. Foto: CNS - Vatican Media

De vluchtelingenopvang is “een uitdaging die heel groot blijft, maar die ons helpt om ons bewust te worden van onze christelijke roeping”, aldus Erdo.

Op het programma

Op 29 april – de enige volledige dag in Hongarije – zal paus Franciscus dan ook vluchtelingen spreken. Op diezelfde dag staat ook een bezoek aan een school voor blinde en gehandicapte kinderen op het programma, evenals het toespreken van jongeren in een stadion. In het Hongaarse parlementsgebouw zal de paus op de laatste dag van zijn reis de Mis opdragen en een ontmoeting hebben met geleerden van de Katholieke Universiteit Pázmány Péter in Boedapest.

https://www.kn.nl/donaties/

In Hongarije is volgens Vatican Media meer dan de helft van de bevolking christen, waarvan de meerderheid katholiek is. Ook in buurland Roemenië wonen ruim een miljoen mensen van Hongaarse afkomst. De Roemeense regio Transsylvanië maakte ooit deel uit van Hongarije, maar werd in 1920 Roemeens grondgebied.

Tijdens een bezoek van de paus aan het populaire Roemeense bedevaartsoord Șumuleu Ciuc in 2019 sprak hij nog zijn verbondenheid uit met de Hongaarse gelovigen.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.