<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus in Irak: ‘Laat de wapens zwijgen!’

Salvatore Cernuzio 5 maart 2021
image
Paus Franciscus en de Iraakse premier Mustafa Al-Kadimi vlak na de aankomst op Bagdad International Airport Foto: CNS photo - Vatican Media

Zijn eerste officiële ontmoetingen in Irak greep paus Franciscus aan om geweld in naam van God krachtig te veroordelen.

“Ik ben verheugd om opnieuw te reizen. Deze reis is emblematisch. Noodzakelijk voor een land dat jarenlang zo zwaar getroffen is.” Met een zachte stem sprak de paus deze ochtend de 74 journalisten toe die hem vergezellen tijdens de reis in Irak, de moeilijkste en gevaarlijkste reis uit zijn pontificaat.

Welkomstceremonie

Het vliegtuig met de paus aan boord is onder een loeihete zon is geland in de Iraakse hoofdstad. Slechts enkele windvlagen hebben de wachtende militairen langs de rode loper wat verlichting gegeven tijdens de welkomstceremonie.

“Geef bouwers van vrede een stem”
- Paus Franciscus in Irak

Franciscus werd ontvangen door premier Mustafa Al-Kadimi en twee kinderen, gekleed in traditionele kledij, die hem een bos bloemen overhandigden. In tegenstelling met andere reizen was er was geen menigte op het vliegveld, door de lockdown die door de Iraakse regering is ingesteld in de laatste weken.

Zware beveiliging

Honderden mensen gingen toch de straat op, met spandoeken en wit-gele vlaggen (de kleuren van de Vaticaanse vlag) en plaatsten zich achter de hekken die waren neergezet op de weg richting Al-Qasr, waar de minaretten van Umma al-Mahare te zien zijn, die leiden naar het presidentieel paleis.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Er waren drie keer zoveel militairen langs de weg geplaatst, die in- en uitgangen bewaakten. Allemaal uitgerust met helmen, kogelvrije vesten, camouflagepakken, kalashnikovs en plexiglas schilden.

image
Twee meisjes proberen - te midden van beveiligers - een glimp van de paus op te vangen in Bagdad. Foto: CNS photo - Paul Haring

In het enorme complex van Arabische architectonische stijl, wat eens de woonplaats was Saddam Hoessein, en wat daarna de Amerikaanse ambassade werd, ontmoette Franciscus president Barham Ahmed Salih Qassim.

Vredesduiven

Eerst was er een officiële ceremonie met muzikale begeleiding, het laten uitvliegen van vredesduiven en de presentatie van beide delegaties. Vervolgens vond een privé-gesprek plaats, waarna er een ontmoeting was met de civiele autoriteiten, de eerste publieke ontmoeting van de reis.

image
De paus praat met president Barham Salih in het presidentieel paleis in Bagdad. Foto: CNS photo - Vatican Media

“Laat de wapens zwijgen! Laat het gebruik ervan hier, en elders beperkt worden!”, was de kreet van paus Franciscus tegenover de verantwoordelijken van een land dat in de laatste vier decennia het geweld heeft gezien, veroorzaakt door vier conflicten, die de bevolking hebben uitgeput.

Christenen in de verdrukking

Een land waar ook de eeuwenoude aanwezigheid van meer dan een miljoen christenen, voor de invasie van de VS in 2003 en de vervolgingen door IS, nu slechts uit 300.000 gelovigen bestaat.

“Laat de partijdige belangen stoppen, die externe belangen die geen aandacht schenken aan de lokale bevolking”, zei de paus. “Geef bouwers van vrede een stem.”

Toneel van brute aanslag

Over vrede sprak de paus ook in de Syrische-Katholieke kathedraal Onze Lieve Vrouw van de Verlossing in Bagdad, waar hij bisschoppen, priesters, religieuzen, en lekencatechisten ontmoette. Het is de plaats die op 31 oktober 2010 het toneel was van een brute aanslag die het leven kostte aan 46 mannen, vrouwen en kinderen, en ook twee priesters, waarvoor ook een heiligverklaringsproces loopt.

image
Paus Franciscus signeert een boek met een boodschap aan de Syrisch-katholieke gemeenschap, in de kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Verlossing in Bagdad. Foto: CNS photo - Vatican Media via Reuters

Ter nagedachtenis van hun offer binnen deze muren, is een marmeren stele gebouwd, die van de ingangspoort tot het altaar loopt – symbool van het bloedspoor dat op die dag werd uitgegoten. Daarop zijn de namen van de slachtoffers te lezen, terwijl van het dak gouden lampen hangen, die met hun licht de exacte punten aanwijzen waar het bloedvergieten plaatsvond.

Veroordeling van religieus geweld

In zijn toespraak veroordeelde Franciscus , die bij de ingang werd verwelkomd door een jongerengroep bestaande uit gehandicapten, iedere vorm van terrorisme, vooral het terrorisme in naam van God.

“Haat, geweld en bloedvergieten zijn niet verenigbaar met enige religieuze leer”
- Paus Franciscus in Irak

“Het oproepen tot oorlog, een houding van haat, het geweld en het bloedvergieten, zijn niet verenigbaar met enige religieuze leer”, zei de paus, vooruitlopend op zijn toespraak van morgen op de vlakte van Ur, waar een van de belangrijkste momenten van de pausreis naar Irak zal plaatsvinden.

Complex mozaïek

Er is dan een ontmoeting met leiders van de religieuze tradities – christenen, soennitische en sjiitische moslims, joden, jezidi’s en mandaeërs – waar het complexe Iraakse mozaïek uit bestaat.

(Vertaling: Francesco Paloni)

Salvatore Cernuzio, correspondent van Katholiek Nieuwsblad in Rome, reist met paus Franciscus mee door Irak. Op deze site zal hij dagelijks verslag uitbrengen van de belangrijkste gebeurtenissen van de reis, die vooral in het teken zal staan van de interreligieuze dialoog en het bemoedigen van de christelijke minderheden in het land

> Zie: www.kn.nl/pausreis

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.