Paus Franciscus benadrukte tijdens zijn bezoek aan Luxemburg donderdag vooral het belang van openheid en de strijd voor vrede en veiligheid.
De paus moedigde de Kerk in het kleine, overwegend katholieke land aan om “van uw land een vriendelijk thuis te blijven maken voor hen die bij u aankloppen voor hulp en gastvrijheid”.
Het verwelkomen van anderen is vandaag de dag “zeer urgent” en is “een vereiste van liefdadigheid, maar vooral een kwestie van rechtvaardigheid”, zei de paus in de Notre Dame-kathedraal. Hij dankte de regering en de bevolking van Luxemburg voor wat ze doen voor migranten.
De bevolking van Luxemburg bestaat uit ongeveer 47% buitenlanders en 53% Luxemburgers, liet Gérard Kieffer, hoofd communicatie van het aartsbisdom Luxemburg, eerder deze maand weten. Met een bevolking van ongeveer 654.000 mensen leven veel mensen met zeer verschillende achtergronden “harmonieus samen”, aldus Kieffer.
Ongeveer 41% van de bevolking identificeert zich als katholiek, vooral het grote aantal inwoners in Luxemburg dat van Portugese afkomst is.
De paus zei dat de Kerk klaar moet zijn om “te evolueren, te rijpen en te groeien”, in het bijzonder door de uitdaging van de toenemende secularisatie aan te gaan met missionaire ijver, het delen van verantwoordelijkheden en bedieningen.
Christine Busshardt, vicevoorzitter van de diocesane pastorale raad, vertelde de paus op haat beurt dat veel parochianen, priesters en religieuzen klaar zijn om de noodzakelijke “medeverantwoordelijkheid” van de evangelisatie op zich te nemen.
“Velen voelen zich niet gelijk behandeld en hebben de talenten die aan hen zijn toevertrouwd onder de grond gestopt”, aldus Busshardt.
“Het lijkt erop dat het menselijk hart af en toe afdwaalt naar het tragische pad van de oorlog”Tweet dit!
- Paus Franciscus
De paus begon zijn bezoek aan Luxemburg donderdagochtend met een oproep aan het land om een belangrijke rol te spelen op het wereldtoneel door de vrede te bevorderen. Hij sprak zo’n driehonderd vertegenwoordigers van het corps diplomatique en lokale autoriteiten toe. Ook ontmoette hij de Luxemburgse premier Luc Frieden en Groothertog Henri en Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg.
“Het lijkt erop dat het menselijk hart zich het verleden niet altijd herinnert en af en toe afdwaalt naar het tragische pad van de oorlog,” zei hij in zijn toespraak in het belangrijkste bestuursgebouw van de stad, de Cercle Cité.
“Om dit gevaarlijke syndroom te genezen, dat ervoor zorgt dat naties ernstig ziek worden en hen dreigt te storten in uitbuitingen die immense menselijke kosten en nog meer nutteloze bloedbaden met zich meebrengen, moeten we onze blik naar boven richten,” zei hij.
Degenen die gezaghebbende posities bekleden, zei Franciscus, moeten dringend “resoluut en geduldig deelnemen aan eerlijke onderhandelingen om geschillen op te lossen, samen met de bereidheid om eervolle compromissen te vinden, waarmee veiligheid en vrede voor iedereen kunnen worden opgebouwd.
De paus begroette daarna het publiek in de stad voordat hij aan boord ging van het vliegtuig naar België, waar hij tot en met zondag verblijft.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.