fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus in Mozambique: ‘Jullie hebben recht op vrede’

KN Redactie 6 september 2019
image
Bij de slotmis in Mozambique waren zo'n veertigduizend mensen aanwezig. CNS Photo - Paul Haring

Tijdens de slotmis in Mozambique zei paus Franciscus dat de inwoners recht hebben op vrede, maar dat vergeving daarbij cruciaal is en dat zij niet moeten zinnen op vergelding.

Zoek de weg van vergeving, was Franciscus’ oproep vrijdag bij de slotmis in de hoofdstad Maputo waarbij zo’n veertigduizend mensen aanwezig waren.

Franciscus riep de gelovigen in het door geweld geteisterde Mozambique op om Jezus te volgen “op de weg die Hem ertoe bracht degenen lief te hebben die Hem hadden verraden, die Hem onterecht veroordeelden en die Hem vermoordden”.

Door te kiezen voor die weg van vergeving, zei de paus, wilde Jezus “voor altijd een einde maken aan de praktijk om als christenen de wet van vergelding na te volgen”. Franciscus benadrukte dat Jezus’ boodschap van je vijand de andere wang toekeren geen cliché is, maar een oproep tot moed, kracht en vertrouwen op God alleen.

Voortdurend strijd

Al sinds de onafhankelijkheid van Portugal in 1975 heeft het Oost-Afrikaanse land voortdurend met conflicten te maken. Van 1977 tot 1992 woedde er een burgeroorlog. Er werd een vredesakkoord gesloten, maar de strijd ging op een lager pitje verder. Begin augustus volgde een nieuw vredesakkoord.

De paus zei zich ervan bewust te zijn dat de mensen in Mozambique bang zijn voor het opnieuw oplaaien van het geweld. Maar zei hij ook, echte en langdurige vrede kan alleen bereikt worden door verzoening. Dat vereist ontmoeting, gesprek, en het proberen te begrijpen van en bidden voor je vijanden.

“Ik kan Jezus niet volgen als ik mijn leven leef volgens het principe ‘oog om oog, tand om tand’”
- Paus Franciscus

“Op basis van geweld kunnen we niet naar de toekomst kijken, of een land, een rechtvaardige samenleving opbouwen. Ik kan Jezus niet volgen als ik mijn leven leef volgens het principe ‘oog om oog, tand om tand’.”

Veroordeling van corruptie

Paus Franciscus greep de slotmis in Mozambique ook aan om corruptie te veroordelen en zei dat buitenlandse hulp er vaak toe leidt dat de ontvangers ervan corrupt worden. Hij benadrukte dat het land rijk is aan natuurlijke en culturele rijkdommen, maar dat desondanks een groot deel van de 29 miljoen inwoners er onder de armoedegrens leeft.

Al om vier uur ’s ochtends arriveerden de eerste gelovigen in het stadion waar de slotmis plaatsvond. De meeste mensen kwamen uit de hoofdstad zelf, maar er waren ook mensen vanuit andere delen van Mozambique en zelfs vanuit buurlanden. Zo had een groep gelovigen uit Swaziland de hele nacht gereisd om erbij te kunnen zijn.

Na de Mis vertrok paus Franciscus naar Madagaskar, waar hij aan eind vrijdagmiddag arriveert voor het tweede onderdeel van zijn bezoek aan Oost-Afrika. Maandag sluit hij zijn reis af op het eiland Mauritius. (KN/Crux/CNS)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21