<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus: Je land verdedigen is soms legitiem, maar blijf vooral in gesprek

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 september 2022
image
Paus Franciscus sprak op zijn vlucht terug naar Rome met journalisten en besprak zijn visie op allerlei actuele onderwerpen. Foto: CNS - Paul Haring

Onder de juiste morele voorwaarden heeft een land het recht om wapens te kopen en zichzelf daarmee te verdedigen, zei paus Franciscus tijdens de afsluitende persconferentie in het vliegtuig na afloop van zijn reis naar Kazachstan.

Hij blikte aan boord met journalisten terug op zijn bezoek aan Kazachstan, waar hij deelnam aan het zevende congres van leiders van wereld- en traditionele religies. Ook sprak de paus over het belang van dialoog tussen strijdende landen, over godsdienstvrijheid in plaatsen als China en Nicaragua en over morele achteruitgang in het Westen.

Liefde voor je vaderland

Wat Oekraïne betreft, zei de paus Franciscus dat het bewapenen van het land “moreel aanvaardbaar kan zijn”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Jezelf verdedigen is niet alleen geoorloofd, het is ook een uiting van liefde voor je vaderland; wanneer je het niet verdedigt, houd je er niet van. Degenen die verdedigen, hebben lief.” Aan de andere kant kan het een “immorele” daad zijn, “als het wordt gedaan met de bedoeling om meer oorlog te voeren of om wapens te verkopen”.

Met uitgestoken hand

De paus benadrukte het belang van dialoog tussen landen in oorlog. Hoewel het moeilijk is om met de agressor de dialoog aan te gaan, zo zei de paus, is het belangrijk om met iedereen in gesprek te blijven “omdat er altijd de mogelijkheid is dat dingen kunnen veranderen door middel van dialoog. Het kan zelfs een andere kijk op dingen bieden”.

Daarom sluit hij naar eigen zeggen “de dialoog niet uit met welke macht dan ook die in oorlog is, zelfs niet met de agressor”.

image
Paus Franciscus in gesprek met journalisten op zijn terugreis van zijn bezoek aan Kazachstan. CNS - Paul Haring

“Zet altijd een stap vooruit. De hand uitgestoken, altijd, want met het tegenovergestelde sluiten we de enige redelijke deur voor vrede.”

Godsdienstvrijheid en proces Zen

Journalisten vroegen de paus ook naar zijn mening over religieuze vrijheid in China, evenals over het aanstaande proces tegen kardinaal Joseph Zen. De kardinaal, die zich met regelmaat kritisch uitlaat over de Chinadeal  staat binnenkort samen met vier anderen terecht voor het schenden van de veiligheidswet van Hongkong. In werkelijk lijkt het er meer op dat hij terecht staat voor zijn prodemocratische activiteiten.

“Het is niet gemakkelijk om de Chinese mentaliteit te begrijpen, maar die moet worden gerespecteerd”, zei de paus. “Het is waar dat er dingen zijn die voor ons ondemocratisch lijken. Kardinaal Zen is een oudere man die in deze dagen voor de rechter zal verschijnen. Hij zegt wat hij voelt; en we zien dat er beperkingen zijn [in Hongkong, red.].”

Volk van oneindig geduld

“China begrijpen duurt een eeuw. En we leven niet eeuwenlang. De Chinese mentaliteit is een rijke mentaliteit, en als ze een beetje ziek wordt, verliest ze haar rijkdom. Om dat te kunnen begrijpen, hebben we de weg van de dialoog gekozen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De paus verwees hierbij op de bilaterale Vaticaan-Chinacommissie “waarmee het goed gaat”. Het gaat langzaam, legt de paus uit, omdat het Chinese tempo traag is. Het “is een volk van oneindig geduld”, waarmee de Kerk ook veel goede ervaringen heeft.

Nicaragua

In relatie tot godsdienstvrijheid sprak de paus ook zijn bezorgdheid uit over de religieuze vervolging in Nicaragua.

image
Foto: CNS - Paul Haring

De regering van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega ziet de katholieke Kerk de laatste jaren als een politieke vijand. Onlangs arresteerde het regime de uitgesproken bisschop Rolando Álvarez van Matagalpa. Ook andere priesters en religieuzen zijn er opgepakt of het land uitgezet. In maart werd zelfs de apostolische nuntius het land uitgezet. Daarnaast stopte de regering katholieke media en educatieve en liefdadigheidsprojecten.

Paus Franciscus zei dat er een “dialoog is, maar dat betekent niet dat we alles goedkeuren wat de regering doet”.

Westelijke degeneratie

Als antwoord op de vraag hoe de paus aankijkt tegen de opmars van het legaliseren van euthanasie in Europa, zei hij dat “het waar is dat het Westen degenereert”. De regio is een verkeerde weg ingeslagen, zei hij. “Doden is niet menselijk, laten we het doden maar aan dieren over.”

https://www.kn.nl/donaties/

Gezien de demografische winter hebben landen juist behoefte aan bevolkingsgroei. Met name in Spanje en Italië is hier behoefte aan volgens de paus. Hij benadrukte dan ook het belang van het verwelkomen en opnemen van migranten in het Westen.

“De houdbaarheid van het Westen lijkt een beetje te verlopen”, merkte de paus op. “We moeten de waarden weer terugnemen. Europa zou de waarden moeten aannemen van de mensen die de Europese Unie hebben opgericht.”

In overweging

Tot slot liet de paus weten dat hij een bezoek in november aan Bahrein in overweging neemt, evenals een uitgesteld bezoek aan Zuid-Soedan en Congo, mogelijk in februari.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.