<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus ontmoet verschillende bevolkingsgroepen op Madagaskar

Sanne Gerrits 9 september 2019
image
Paus Franciscus kijkt toe, terwijl een jonge groep dansers de jongerenwake opluistert op het bisschoppelijke Soamandrakizay veld in Antananarivo, Madagaskar (Foto: CNS photo/Paul Haring)

De paus heeft afgelopen weekend doorgebracht op Madagaskar. Op zaterdag sprak en bad hij met overheidsleiders, religieuzen, bisschoppen en jongeren op het eiland.

De kerkvorst, die van Mozambique, via Madagaskar naar Mauritius reist, bezocht zaterdag en zondag het eiland Madagaskar. Hij volgde een druk programma langs allerlei bevolkingsgroepen.

Regeringsleiders: zorg voor armen en milieu

Op zaterdagochtend stond een ontmoeting met de president, diplomaten en regeringsleiders op het programma. In een toespraak drong de paus er bij de leiders op aan, goed voor het milieu en de armen te zorgen.

Na zijn woorden, plantte de paus samen met de president een baobab boom, een symbool van het eiland.

Paus Franciscus zei de politici en diplomaten, dat “we niet kunnen spreken van integrale ontwikkeling zonder gedachten en zorg te besteden aan ons gezamenlijk thuis,” wat betekent dat er een manier moet worden gevonden om de natuurlijke hulpbronnen te behouden, en er daarbij wordt geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en het creëren van banen.

“We staan hier niet voor twee gescheiden crises, een milieucrisis en een sociale crisis, maar tegenover één complexe crisis, die sociaal en milieutechnisch is,” zei hij, citerend uit ‘Laudato Si’, zijn encycliek over ‘integrale ecologie’.

image
Gelovigen wachten op de paus in Madagascar. (Foto: CNS Photo/Paul Haring)

Milieu en sociale gerechtigheid

De paus sprak duidelijk in zijn toespraak. “De laatste bossen worden bedreigd door branden, stroperij en onbeperkte houtkap. Diversiteit van plant en dier wordt in gevaar gebracht door smokkel en illegale export” waar de rijken en machtigen beter van worden.

Daarbij geeft hij toe dat de armen “schade aan de natuur aanbrengen om te overleven. Dus is het belangrijk om banen te scheppen die inkomen genereren. Zo wordt het milieu beschermd en ontsnappen mensen aan de armoede.”

“In één woord,” sprak de paus, “kan er geen ware ecologische benadering of effectieve poging om het milieu te beschermen zonder dat er sociale gerechtigheid aan gekoppeld wordt. De eigen bestemming van de aardse goederen moet worden gerespecteerd, niet alleen voor de huidige generatie, maar ook voor hen die nog gaan komen.”

Contemplatieve zusters: wees liefdevol

Het middaggebed bad de paus in een Ongeschoeide Karmelietessenklooster, waar hij ongeveer 100 zusters van verschillende contemplatieve ordes op het eiland ontmoette.

Hij legde zijn voorbereide toespraak aan de kant en sprak ex tempore over het belang van liefde en bezorgdheid binnen de gemeenschappen, met vooral Sint Theresia van Lisieux als voorbeeld.

Transparantie

Daarna sprak hij over het hekwerk dat de kloosterlingen scheidt van de buitenwereld. Deze zou hen niet altijd beschermen tegen ‘wereldlijkheid’ of tegen mensen die hen kwaad willen doen.

“Wees altijd transparant!” Zei de paus. Hij benadrukte het belang ervan, altijd naar superieuren te stappen, wanneer de innerlijke rust door iemand verstoord wordt, zelfs als het hun geestelijke raadgever is. De paus noemde geen namen.

“Alstublieft, lieve zusters, wanneer jullie vreemde zaken horen, laat het meteen weten. Meteen,” zei de paus.

Bisschoppen: spreek zonder angst

De volgende halte van de reis was een ontmoeting met de 34 Malagassische bisschoppen. Paus Franciscus drong er bij de bisschoppen op aan, zich te mengen in het openbare leven. Zij zouden geen angst moeten hebben om hun meningen over publieke zaken te verkondigen.

“Christelijke bekering vraagt om het herzien van die delen van het leven die te maken hebben met sociale rang en het streven naar het algemeen welzijn,” sprak de paus. De bisschoppen zouden een zintuig moeten ontwikkelen om alles wat hun missie hindert, te detecteren.

Geluk in de hemel en op aarde

“Het is niet langer mogelijk te stellen dat religie in de privésfeer moet blijven en het enkel bestaat om zielen voor te bereiden op de hemel,” stelde hij, omdat God ook wil dat zijn kinderen op aarde gelukkig zijn, hoewel ze ook tot het geluk van de hemel geroepen zijn.

Daarbij ziet de paus een belangrijke bisschoppelijke verantwoordelijkheid voor het verdedigen van de menselijke persoon. Daarbij bedoelde hij vooral de armen. “Er bestaat een onbreekbare band tussen ons geloof en de armen,” sprak de paus.

Tenslotte drong hij er bij de bisschoppen op aan goede vaders voor hun priesters te zijn en te waken voor “jonge rigide priesters.”

Jongerenwake: wees niet tevreden, maar klaag niet

Het drukke programma voerde de 82-jarige paus tenslotte naar een avondlijke gebedswake met tienduizenden jongeren. Zij zongen en dansten enthousiast terwijl de kerkvorst door het publiek reed.

image
Paus Franciscus spreekt bij de gebedswake voor jongeren (Foto: CNS Photo/Paul Haring)

“Jezus volgen betekent groeien in vriendschap met Hem en met onze broers en zussen. Het betekent nooit tevreden zijn met de status quo, zonder te klagen”, hield de paus de jongeren voor.

Jezus riep zijn leerlingen “om in beweging te zijn, handelend, betrokken, zeker dat de Heer hen ondersteunt en vergezelt,” aldus Franciscus.

God “roept ons niet om onze zonden, fouten, tekortkomingen of grenzen, Hij roept ons bij onze naam. Ieder van ons is waardevol in zijn ogen,” zei hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.