<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus sluit bezoek in Zuid-Soedan af: ‘Leg de wapens van haat en wraak neer’

Francesco Paloni 6 februari 2023
image
Gelovigen zwaaien met de vlag van Zuid-Soedan, terwijl ze wachten op de aankomst van paus Franciscus. De paus sloot op zondag zijn bezoek af met een Mis in de hoofdstad Juba. Foto: CNS - Paul Haring

Op de laatste dag van zijn bezoek aan Zuid-Soedan, riep Franciscus katholieken op om niet toe te geven aan de haat en het geweld die het land teisteren. De paus deed de oproep tijdens een Mis op zondag met zo’n 100.000 gelovigen. Op zaterdag had de paus een ontmoeting met 2500 vluchtelingen.

Franciscus sprak op zondag de aanwezige gelovigen toe in het John Garang Mausoleum, waar de in 2005 overleden volksheld en vicepremier van het land begraven is. De Mis waarmee het pausbezoek werd afgesloten vond plaats in Juba, de hoofdstad van het Afrikaanse land.

Vijfdaagse pausreis

De paus noemde de boodschap van Jezus relevant, als een “boodschap van hoop”. “Als wij in Hem blijven, hoeven we niet bang te zijn, omdat ieder kruis voor ons kan veranderen in een verrijzenis”, sprak Franciscus, “ieder verdriet in hoop en iedere klaagzang in een dans”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus rondde met de Mis zijn vijfdaagse reis naar Afrika af. Die begon op 31 januari in de Democratische Republiek Congo, dat evenals buurland Zuid-Soedan jarenlang gebukt ging onder oorlogen en geweld.

Overwegend christelijk

Het bezoek aan Zuid-Soedan had ook een oecumenisch tintje: de paus werd daar vergezeld door de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en Iain Greenshields van de gereformeerde Kerk van Schotland.

Zuid-Soedan is een overwegend christelijk land, waar zo’n zestig procent van de inwoners christen is. Katholieken en anglicanen vormen een meerderheid binnen de christelijke gemeenschap.

Spiraal van geweld

Het land gaat sinds 2013 gebukt onder een spiraal van geweld, wat tot miljoenen doden en vluchtelingen heeft geleid. Het land werd in 2011 onafhankelijk en kampt met grote armoede. Daarnaast heeft Zuid-Soedan te maken met de grootste vluchtelingencrisis binnen Afrika. Naast de circa twee miljoen interne vluchtelingen zijn zo’n twee miljoen Zuid-Soedanezen naar buurlanden gevlucht.

“In de naam van Jezus en zijn Zaligsprekingen: laten wij de wapens van haat en wraak neerleggen, om die van gebed en naastenliefde op te pakken”, sprak Franciscus tijdens zijn preek. “Laten wij het zout van de vergeving op onze wonden strooien. Zout brandt, maar geneest ook.”

Vluchtelingendrama

Franciscus ontmoette op de dag voor de Mis een groep van zo’n 2500 vluchtelingen in Juba. Zij moesten hun woonplaats omwille van geweld of overstromingen verlaten en verblijven in vluchtelingenkampen. Tijdens de ontmoeting op zaterdag uitte de paus zijn nabijheid aan de aanwezigen. “Ik lijd voor jullie en met jullie.”

image
Foto: CNS - Paul Haring

Maar de paus had ook woorden van bemoediging. “Wees zaden van hoop, waarmee we op een dag – hopelijk in de nabije toekomst – een glimp zullen zien van een boom dat vruchten zal dragen.”

Allerlei conflicten

Tijdens de ontmoeting werd een video getoond van de vluchtelingenkampen in Zuid-Soedan, met interviews met vluchtelingen die spraken over het verlaten van hun woonplaats. Ook werden gebeden uitgesproken door de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en Iain Greenshields van de gereformeerde Kerk van Schotland, die de paus vergezelden tijdens het oecumenisch pausbezoek in het land.

Ook werd er stilgestaan bij de humanitaire situatie. VN-vertegenwoordiger Sara Beysolow Nyanti uitte haar zorgen over het volk van Zuid-Soedan, dat meer dan decennium te maken heeft met allerlei conflicten, sociaal-politieke instabiliteit, klimaatverandering, geweld, voedseltekorten en gebrek aan toegang tot zorg.

Stappen naar vrede

Volgens Nyanti zullen zo’n acht miljoen mensen in Zuid-Soedan dit jaar nog te maken hebben met voedselgebrek.

Paus Franciscus beklaagde zich over het feit dat vluchteling zijn een “collectieve ervaring” is geworden in het land. Hij riep politieke leiders om een einde te maken aan alle conflicten en serieuze stappen te nemen naar vrede, “zodat geweld kan stoppen en mensen weer in waardigheid kunnen leven”.

‘Geen ruimte voor vertraging’

“Er is geen ruimte meer voor vertraging”, zei hij. “De toekomst ligt niet in vluchtelingenkampen.”

Paus Franciscus luisterde samen met Welby en Greenshields ook naar enkele getuigenissen, onder meer van twee tieners van veertien en zestien jaar oud en een jong meisje, die allemaal wonen in VN-vluchtelingenkampen. De jongeren vroegen om vrede in het land, en spraken hun hoop uit voor een betere toekomst.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Rol van vrouwen

De paus stond ook stil bij de rol van vrouwen, die door het geweld en gemakkelijk doelwit vormen van (seksuele) agressie. Vrouwen spelen volgen Franciscus een fundamentele rol in het veranderen van een land. “Als zij kansen krijgen, kunnen zij door hun ijver en hun natuurlijke gave om het leven te beschermen, het aangezicht van Zuid-Soedan veranderen, en bijdragen aan een vreedzame en saamhorige ontwikkeling.”

De paus vroeg de inwoners van Zuid-Soedan om ervoor te zorgen dat vrouwen “beschermd, gerespecteerd en gewaardeerd” worden. En dat geldt volgens Franciscus voor “alle meisjes, jonge vrouwen, moeders en oma’s. Anders zal er geen toekomst zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.