<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus sluit reis af: ‘Bescherm leven tegen cultuur van de dood’

Inés San Martín - Crux 15 september 2021
image
De paus tijdens de Mis ter afsluiting van het pausbezoek. Foto: CNS photo - Paul Haring

Paus Franciscus’ eerste reis tijdens de pandemie eindigde woensdag met een knal, toen hij de Mis vierde voor 60.000 mensen in de Slowaakse stad Šaštin.

Tijdens de homilie van de Mis ter afsluiting van zijn bezoek aan Slowakije (12-15 september), zei de paus dat christenen geroepen zijn om “beschermers en bewakers van het leven” te zijn “op plaatsen waar de cultuur van de dood heerst”.

De Heer zoeken

De paus vierde de Mis bij de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten. Hij zei dat de Moeder van God een geloofsmodel is, geïnspireerd door “eenvoudige en oprechte devotie, een constante pelgrimstocht om de Heer te zoeken”.

image
Gelovigen wonen de Mis bij. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Pelgrimstocht van liefde

“Bij het maken van deze reis, overwin je de bekoring van een passief geloof, die genoegen neemt met rituelen, of oude tradities”, sprak Franciscus. “Je laat jezelf achter en gaat op weg, door in je rugzak de vreugde en lijden van dit leven mee te dragen. Je maakt dus van je leven een pelgrimstocht van liefde naar God en je broeders en zusters.”

Wanneer de Kerk en de bisschoppen stoppen met op reis gaan, wordt de Kerk ziek. “En wanneer de priesters stoppen, maken ze de gelovigen ziek.”

image
Foto: CNS Photo - Paul Haring

Geloof is geen zoetstof

Franciscus zei ook dat het geloof “niet gereduceerd kan worden tot zoetstof, om het leven smakelijker te maken”.

“Jezus is een teken van tegenspraak. Hij kwam om het licht in de duisternis te brengen, door de duisternis bloot te leggen voor wat die is en haar te dwingen zich aan Hem te onderwerpen. Daarom strijdt de duisternis altijd tegen Hem”, aldus de paus.

Secularisering

Toen paus Johannes Paulus II in 1995 op hetzelfde veld de Mis vierde, waren 200.000 mensen op de been. Het verschil in aantallen zou wel eens kunnen komen door de groeiende secularisering van de Slowaakse bevolking, en de coronapandemie.

Slowakije kampt met een van de laagste vaccinatiegraden binnen de EU. Minder dan vijftig procent van de volwassenen heeft ten minste één vaccin gehad.

image
De paus begroet de gelovigen voor het vieren van de Mis. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Coronarestricties

De regering had in eerste instantie besloten dat alleen degenen die volledig gevaccineerd waren of in het laatste half jaar hersteld waren van Covid-19, toegelaten zouden worden tot de Mis. Toen de autoriteiten echter merkten dat minder mensen dan gedacht zich voor de viering hadden aangemeld, werden de restricties geschrapt.

“Het geloof kan niet gereduceerd worden tot zoetstof, om het leven smakelijker te maken”

Broederlijk leven

Tijdens zijn homilie herinnerde Franciscus de Slowaakse bevolking, die tientallen jaren omwille van het geloof werd onderdrukt door de communistische regime, eraan dat christenen “wevers van dialoog zijn, daar waar vijandigheid groeit”.

Christenen zijn “rolmodellen van broederlijk leven”, “dragers van de zoete geur van gastvrijheid en solidariteit, waar persoonlijke en collectief egoïsme te vaak overheerst”, aldus de paus. Zij zijn “beschermers en bewakers van het leven, op plaatsen waar de cultuur van de dood heerst”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.