<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Paus Franciscus bracht op zondag 15 december een kort bezoek aan het Franse eiland Corsica. Foto: CNS - Lola Gomez
Pausreis

Paus stelt waarde van volksdevotie centraal tijdens minireis naar Corsica

Luuk van den Einden 16 december 2024

Paus Franciscus bracht gisteren een bliksembezoek aan het Franse eiland Corsica. Het belang van volksdevotie was het centrale thema van de reis: dat is volgens de paus essentieel om “met nieuwe woorden” aloude katholieke waarden over te dragen.

De laatste pausreis van 2024 ging wat stilletjes voorbij. Dat het een bezoek van slechts tien uur aan een op slechts 300 kilometer van Vaticaanstad gelegen eiland betrof, zal daarmee te maken hebben, maar ondanks die geringe duur en afstand had paus Franciscus’ reis naar het Franse eiland Corsica veel zeggingskracht.

Paus Franciscus deed het eiland aan om een conferentie over volksdevotie bij te wonen; een onderdeel van het geloof waar niet alleen iedere christen, maar ook niet-gelovigen mee in aanraking komen.

‘Opbouwend burgerschap’

Hoewel Corsicanen hun status aparte van Frankrijk graag benadrukken – in plaats van de Franse driekleur domineerde de Corsicaanse vlag het straatbeeld bij Franciscus’ aankomst – zijn weinig landen zo’n geschikte gastheer voor een conferentie over dit onderwerp als Frankrijk, waar de wat ingewikkelde scheiding tussen Kerk en staat in de grondwet verankerd is.

Volgens paus Franciscus kunnen uitdrukkingen van volksdevotie “opbouwend burgerschap” bevorderen in seculiere samenlevingen, door christelijke gemeenschappen aan te sporen om de handen ineen te slaan met burgerlijke autoriteiten voor goede werken.

‘Armoede is een zegen’

Na de conferentie ontmoette paus Franciscus Corsicaanse gelovigen en de clerus. “Jullie zijn met weinigen, jullie hebben geen overvloed aan middelen, jullie werken niet altijd in een sfeer die openstaat voor het ontvangen van de boodschap van het Evangelie”, zei de paus volgens OSV News. “Toch is deze armoede zelf een zegen.”

De christelijke boodschap hangt “niet af van menselijke capaciteiten, maar vooral van de Heer, die altijd werkt met het weinige dat we hem kunnen geven”. Ook riep de paus op tot zorg voor wie altijd ‘aan’ staan. “We moeten ons zorgen maken over de mensen die altijd onderweg zijn, altijd in het middelpunt van de belangstelling staan en nooit een moment voor zichzelf nemen.”

Fotogalerij: gebruik de pijltjes om te bladeren.

Foto's: CNS - Lola Gomez en Vatican Media

Daarna vierde Franciscus als eerste paus ooit de Mis op Corsica. Dat gebeurde op een plein in de hoofdstad Ajaccio, onder een standbeeld van de grootste Corsicaan uit de geschiedenis: Napoleon Bonaparte. Paus Franciscus benadrukte daar opnieuw het belang van volksdevotionele gebruiken als het gezamenlijk bidden van de rozenkrans.

Broederschappen

Paus Franciscus prees ook de Corsicaanse broederschappen. Deze katholieke lekenverenigingen, waarvan het eiland er een stuk of zestig telt, zijn in de zestiende eeuw opgericht door dominicaanse en franciscaanse missionarissen en richten zich op verschillende vormen van liefdadigheid.

De paus ziet hoe de broederschappen mensen blijven trekken, ook al noemen steeds minder Corsicanen zich katholiek. De broederschappen gebruiken “nieuwe woorden om dezelfde waarden uit te dragen” die mensen altijd belangrijk hebben gevonden, zoals liefde, geloof, liefdadigheid en vergeving.

“Ouders geven het geloof hier echt door aan hun kinderen. Het katholicisme verenigt heel Corsica.”

Voor veel Corsicanen was paus Franciscus’ komst een unieke gebeurtenis. Tegenover OSV News noemt de zestienjarige Cyrielle het een “ervaring die je maar één keer in je leven meemaakt”. Volgens de geboren Corsicaanse wordt het geloof op het eiland heel anders beleefd dan op het Franse vasteland, waar het percentage katholieken ook een stuk lager ligt. “Ouders geven het geloof hier echt door aan hun kinderen. Het katholicisme verenigt heel Corsica.”

Kinderen

Na de Mis had paus Franciscus nog een besloten ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron. Tijdens de terugvlucht naar Rome hield paus Franciscus voor het allereerst na een buitenlandse reis geen persconferentie: omdat de vlucht maar veertig minuten duurde, was daar geen ruimte voor.

https://www.kn.nl/pausreis/

Wel begroette hij de meereizende journalisten en deelde hij met hen dat het hem was opgevallen hoeveel kinderen er op Corsica waren. “Ik ben blij als ik mensen met veel kinderen zie”, zei hij volgens Vatican News. “Dat is de toekomst.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.