fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus tegen Griekse jongeren: twijfelmomenten zijn ‘vitamines’ voor geloof

Catholic News Service 7 december 2021
image
"Droom groots en doe dat samen", was de boodschap die paus Franciscus gisteren voor Griekse jongeren had. Foto: CNS photo - Paul Haring

Tijdens zijn reis naar Griekenland nam paus Franciscus ook de tijd om met Griekse jongeren te spreken. Hij moedigde hen aan de moed te hebben om te hopen, te dromen en om kritisch naar hun eigen geloof te kijken.

Paus Franciscus had gisterenochtend een ontmoeting met katholieke tieners en jongvolwassenen in Marousi, een voorstad van Athene. Met die ontmoeting sloot hij zijn vijfdaagse reis naar Cyprus en Griekenland af.

Vitamines voor het geloof

Drie jongeren kregen de kans om kort hun verhaal met de paus te delen. Katerina Binibini, wier familie uit de Filipijnen komt, vertelde hoe ze soms boos of jaloers is wanneer ze mensen zonder geloof onbezorgd door het leven ziet gaan, “terwijl ik als trouwe katholiek continu het gevoel heb dat ik beproefd word.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Binibini liet weten dat ze het moeilijk vindt om haar geloof tegenover anderen te verantwoorden, zeker nu er zo veel lijden en onrechtvaardigheid in de wereld is. Toch erkent ze ook de kracht, de genade en de kansen die haar geloof haar bieden en is ze dankbaar voor Gods liefde.

Volgens paus Franciscus zijn die momenten van twijfel “vitamines” voor het geloof, waardoor het sterker, veerkrachtiger, wijzer en volwassener wordt. “Dat is nou precies wat geloof is: een dagelijkse reis met Jezus die ons bij de hand neemt en vergezelt, die ons helpt op te staan wanneer we vallen.” De paus zei dat niemand bang moet zijn om na te denken en vragen te stellen “omdat je de weg van het geloof niet blind kunt afleggen.”

Ken jezelf

Wanneer de duivel twijfel in je hart zaait, moet je niet vergeten dat geloof “niet draait om een lijst vol regels waar je je aan moet houden”, zei de paus, “maar het is een prachtige waarheid die niet van ons afhangt en ons versteld doet staat: wij zijn de geliefde kinderen van God!”

“Besef je dat je waarde ligt in wie je bent, niet in wat je hebt. Jouw waarde is niet het merk van je jurk of je schoenen; nee, jouw waarde is dat je uniek bent.”
- Paus Franciscus

De wijsheid die op de Griekse tempel van Delphi staat geschreven – ken jezelf – geldt tegenwoordig nog steeds, aldus paus Franciscus. “Besef je dat je waarde ligt in wie je bent, niet in wat je hebt. Jouw waarde is niet het merk van je jurk of je schoenen; nee, jouw waarde is dat je uniek bent.”

Deze wijsheid kan jongeren helpen om net als de mythische Odysseus de gevaarlijke lokroep van de sirenen te weerstaan, denkt de paus. “De sirenen van tegenwoordig proberen je te verleiden met aanlokkelijke berichten over snelle winst, consumentisme, de cultus van fysieke schoonheid en vermaak tegen iedere prijs.”

Losers en winnaars

Ioanna Vidali, afkomstig van het eiland Tinos, vertelde hoe haar moeder en oma een centrale rol spelen in haar leven en haar geloof, maar dat naarmate ze ouder werd, “alles dat helder leek, gecompliceerd werd” en dat ze bijna brak met haar geloof. Zo kwam ze erachter dat hoezeer ze zich ook probeerde los te maken van God, Hij er toch altijd was, klaar om haar te begeleiden en bij te staan. De grootsheid van Gods liefde schuilt volgens Vidali in dat Hij haar de vrijheid gaf om het bij het verkeerde eind te hebben; die grootsheid wil ze met andere jongeren delen.

Paus Franciscus legde uit dat de mensen om ons heen een grote rol spelen bij onze groei in het geloof. “Jezus maakt zich ook kenbaar door de mensen in je leven”, zei de paus. “God drukt ons geen catechismusboek in de handen; Hij openbaart zichzelf in de levensverhalen van mensen. Hij is onder ons.”

Anderen dienen leidt tot ware vreugde, vertelde hij. “Anderen helpen is niet voor losers, maar voor winnaars. Neem geen genoegen met het plaatsen van een paar tweets. Neem geen genoegen met virtuele ontmoetingen; kijk uit naar echte ontmoetingen, vooral met mensen die je nodig hebben. Zoek niet naar zichtbaarheid, maar naar diegenen onder ons die onzichtbaar zijn.”

Hedendaagse Odyssee

Als laatste jongere vertelde Aboud Gabro, die met zijn familie uit het door oorlog verscheurde Syrië is gevlucht, over de reeks “wonderen” die geleid hebben tot hun veiligheid, integratie en voorspoed in Griekenland.

Paus Franciscus liet weten geraakt te zijn door zijn verhaal over het overwinnen van “zo veel weigeringen en duizend moeilijkheden” – een verhaal dat op een hedendaagse Odyssee lijkt. Odysseus’ zoon Telemachus stond ook op een kruispunt in zijn leven; hij wist niet of hij thuis moest blijven wachten tot zijn vader zou terugkeren of dat hij op een gevaarlijke zoektocht moest gaan; uiteindelijk maakte de jonge man de keuze om eropuit te gaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat laat volgens de paus zien dat “de betekenis van het leven niet ontdekt wordt door wie op het strand staat te wachten tot de wind iets nieuws brengt. Redding wacht op de open zee, in het najagen van echte dromen die we met open ogen volgen. Dromen die moeite en worstelingen vergen, die tegenwind en onverwachte stormen oproepen.”

“Laat je niet door angst verlammen: droom groots en droom samen!” zei de paus tegen de jongeren. “Net als bij Telemachus zullen er altijd mensen zijn die je proberen tegen te houden. Maar dat zijn slechts de verwoesters van dromen en hoop, mensen die onwrikbaar in het verleden vastzitten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.