fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus tegen Slowaakse jongeren: ‘God schaamt zich nooit voor jou’

Catholic News Agency 15 september 2021
image
Paus Franciscus begroet de 25.000 jonge Slowaken die hij dinsdag ontmoette in het kader van zijn bezoek aan het land. Foto: CNS photo - Vatican Media

Biechten is een “onfeilbaar medicijn” voor momenten waarop je je down voelt. Dat vertelde paus Franciscus gisteren tegen Slowaakse katholieke jongeren die bijeen waren gekomen in het stadion van Košice om de paus te ontmoeten tijdens zijn vierdaagse bezoek aan hun land.

De paus beantwoordde met deze uitspraak een vraag van de 29-jarige studente Petra Filová, die hem vroeg hoe je obstakels op de weg naar Gods genade kunt overwinnen. “Tegenwoordig zijn er zo veel verstorende krachten, zo veel mensen die klaarstaan om alles en iedereen de schuld te geven”, zei de paus. “Er zijn zo veel mensen die negativiteit verspreiden, zo veel beroepsklagers.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Geef ze geen aandacht! Pessimisme en klagen is niet christelijk. De Heer vindt melancholie en slachtoffertje spelen vreselijk”, aldus de paus. “We zijn niet gemaakt om terneergeslagen te zijn, maar om onze blik op te richten naar de hemel, naar anderen, naar de samenleving.”

“Maar wanneer we terneergeslagen zijn – iedereen voelt zich wel eens down, dat gevoel kennen we allemaal – wat moeten we dan doen? Er is één onfeilbaar medicijn dat ons weer op kan richten: dat is de biecht.”

Hart van de biecht

Het bezoek aan Hongarije en Slowakije is de eerste reis die paus Franciscus aflegt sinds zijn darmoperatie in juli. Op 12 september bracht hij zeven uur door in Hongarije, waar onder meer een ontmoeting met premier Viktor Orbán op het programma stond. In Slowakije sprak de paus op een oecumenische bijeenkomst in Bratislava en bezocht hij een daklozenopvang en een achterstandswijk in Košice, waar bijna uitsluitend Roma wonen.

Van daar reisde hij meteen door naar het stadion voor de ontmoeting met de Slowaakse jongeren. Bij deze ontmoeting, die ook via een livestream te volgen was, waren ruim 25.000 uitbundige jongeren aanwezig. Aartsbisschop Bernard Bober deed de introductie, waarna drie jongeren getuigenis aflegden.

“God lijdt wanneer wij denken dat Hij ons niet kan vergeven, want dan is het alsof je tegen Hem zegt: ‘Uw liefde is niet sterk genoeg.’”
- Paus Franciscus

De paus spoorde jongeren aan om te beseffen dat het hart van de biecht niet uit hun zonden, maar uit de genade van God bestaat. “Probeer na iedere biecht even rustig na te denken over de vergeving die jou geschonken is”, raadde paus Franciscus de jongeren aan. “Hou die vrede vast in je hart. De vrijheid die je dan voelt, dat zijn niet je zonden, want die bestaan dan niet meer. Je voelt dan de genade die God jou gegeven heeft.”

Tegen wie zich schaamt wanneer hij of zij het biechthokje binnen gaat, zei de paus dat schaamte positief is, omdat dat betekent dat je oprecht spijt hebt. “Schaamte is een teken dat jou vraagt om verder te gaan”, zei hij. “Laat schaamte je niet gevangen houden, want God schaamt zich nooit voor jou. Hij heeft jou lief precies op die plek waar jij beschaamd bent. En Hij houdt altijd van je.”

Feest in de hemel

Sommige jongeren maken zich zorgen omdat ze telkens weer dezelfde zonden begaan. Tegen die jongeren zei de paus: “Voelt God zich gekwetst als jij Hem om vergeving vraagt? Nooit. God lijdt wanneer wij denken dat Hij ons niet kan vergeven, want dan is het alsof je tegen Hem zegt: ‘Uw liefde is niet sterk genoeg.’”

Hij vervolgde: “God voelt juist vreugde wanneer Hij ons vergeeft, keer op keer. Hij bestempelt ons niet als zondaars, maar als kinderen die liefde nodig hebben. Wij zijn in Zijn ogen geen hopeloze gevallen, maar geliefde kinderen. Vergeet dit niet: wanneer wij biechten, is het feest in de hemel.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook moedigde paus Franciscus jongeren aan om “onbevreesd te dromen” van het stichten van een gezin. Hij riep hen daarbij op om zich niet te schamen voor hun kwetsbaarheden, “want er zal iemand zijn die jou accepteert en van jou houdt, precies zoals je bent.”

Ten slotte vroeg hij de jongeren om voor hem te bidden en ging hij de menigte voor in het bidden van het Onzevader.