<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus veroordeelt critici die ‘punten willen scoren’ met overleden Benedictus

Selinde van Dijk-Kroesbergen 6 februari 2023
image
Tijdens de vlucht van Juba naar Rome sprak paus Franciscus met verslaggevers over allerlei actuele onderwerpen. Ook vertelde hij dat zijn band met emeritus-paus Benedictus goed was, in tegenstelling tot wat de laatste tijd geschreven wordt. CNS - Paul Haring

Paus Franciscus kon met emeritus-paus Benedictus XVI “over alles praten”, zei hij tijdens de gebruikelijke persconferentie aan boord van het vliegtuig naar Rome. De dood van Benedictus wordt volgens hem “geïnstrumentaliseerd” door mensen die hun eigen positie willen versterken.

Zondag vloog de paus terug van zijn zesdaagse reis door de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. Dat deed hij samen met de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en Iain Greenshields, hoofd van de Kerk van Schotland, zijn reisgenoten op het Zuid-Soedanese deel van de reis.

Aan boord van het vliegtuig spraken de drie leiders met meereizende journalisten. Ze beantwoordden vragen over onderwerpen variërend van geweld in Afrika tot de criminalisering van homoseksualiteit en van de oorlog in Oekraïne tot toekomstige pauselijke reizen, inclusief de mogelijkheid van andere oecumenische reizen.

Punten scoren

Een van de vragen aan de paus was of zijn werk moeilijker was geworden sinds het overlijden van Benedictus en de publicatie van verschillende boeken en artikelen waarin Benedictus en Franciscus als tegenpolen worden afgeschilderd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ik heb met paus Benedictus over alles kunnen praten en van gedachten kunnen wisselen”, antwoordde paus Franciscus. “Hij was altijd aan mijn zijde en ondersteunde me.”

Toen Benedictus stierf, “wilden mensen punten scoren voor hun eigen kant”, zei de paus. “De mensen die zo’n goed persoon instrumentaliseren, hebben geen ethiek. Deze mensen horen bij een partij, niet bij de Kerk.”

“Aan alle kanten zie je de neiging om partijen te vormen achter theologische standpunten en die vervolgens naar voren te brengen”, vervolgde hij, waarbij hij aangaf dat hij dergelijke ontwikkelingen liever op hun beloop laat, omdat ze “vanzelf zullen verdwijnen”.

Homoseksualiteit strafbaar stellen

Een ander heikel punt wat ter sprake kwam, was zijn recente uitspraak over homoseksualiteit in een Amerikaans interview. Paus Franciscus vertelde daarin dat hij het onrechtvaardig vindt om homoseksualiteit strafbaar te stellen.

image
De paus reisde tijdens zijn zesdaagse bezoek aan Congo en Zuid-Soedan samen met de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby en Iain Greenshields, hoofd van de Kerk van Schotland. CNS - Paul Haring

De katholieke Kerk staat alleen een huwelijk tussen man en vrouw toe. Recentelijk verbood het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer nog de zegening van de relatie van mensen van hetzelfde geslacht.

Maar dat betekent volgens de paus niet dat ouders hun kinderen vanwege hun homoseksuele geaardheid het huis uit moeten sturen. Ook keurt de paus wetten af die homoseksualiteit strafbaar stellen in een groot aantal landen. In sommige landen staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit.

“Iemand op zo’n manier veroordelen is een zonde. Het is onrechtvaardig om mensen met een homoseksuele geaardheid strafbaar te stellen”, zei hij. Want ook zij “zijn kinderen van God. God houdt van hen. God vergezelt hen”, zei de paus.

‘De wereld is in oorlog’

Verder vertelde de paus dat hij nog altijd bereid is om met de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te praten over een uitweg uit de oorlog. Maar, zei hij, de oorlog in Oekraïne is niet de enige op aarde. In Syrië, Jemen en Myanmar gaan de conflicten ook altijd nog door. “De wereld is in oorlog, de wereld vernietigt zichzelf”, benadrukte de paus.

https://www.kn.nl/donaties/

Oorlog en geweld worden uitgelokt en aan de gang gehouden door de wapenhandel, wat hij de “grootste plaag” noemde die momenteel de wereld teistert. De grote omloop van wapens voedt ook het tribalisme, legde paus Franciscus uit. “Geweld tussen stammen wordt veroorzaakt door de verkoop van wapens, wat op zijn beurt nieuwe conflicten veroorzaakt.”

“Dit is duivels, er is geen ander woord voor. Het vernietigt de schepping, de mens en de samenleving”, zei de paus, die het fenomeen van kindsoldaten, zoals ook in Congo voorkomt, scherp veroordeelde.

Wereldjongerendagen en Marseille

Zoals gebruikelijk wordt aan het einde van een pausreis alweer vooruitgeblikt naar nieuwe reisplannen. Ook al heeft de paus altijd nog last van een pijnlijke knie, “onkruid vergaat niet”, zei hij.

Franciscus is van plan om begin augustus naar Lissabon te gaan voor de Wereldjongerendagen en vervolgens naar het Franse Marseille voor een bijeenkomst over de Kerk en de samenleving. Mogelijk vliegt hij van daaruit door naar Mongolië. Voor 2024 wordt de mogelijkheid van een reis naar India bekeken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.