<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus: ‘Vrouwen zijn geen schoothondjes voor mannen om mee te spelen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 november 2022
image
Tijdens de terugvlucht op 6 november 2022 van Bahrein naar Rome sprak paus Franciscus met meereizende journalisten. Foto: CNS - Vatican Media

Een samenleving die vrouwen niet dezelfde rechten en kansen geeft als mannen, zal verarmen, zei paus Franciscus in het vliegtuig na zijn vierdaagse bezoek aan Bahrein.

Tijdens de terugvlucht op zondag naar Rome zei de paus tegen journalisten dat vrouwen een geschenk zijn voor de samenleving. Maar, zo vervolgde hij, de strijd voor hun grondrechten is gedoemd om door te gaan zolang er plaatsen in de wereld zijn waar vrouwen niet als gelijken worden gewaardeerd.

Een open cultuur

Paus Franciscus blikte in het vliegtuig met journalisten terug op zijn bezoek aan Bahrein. Het doel van de reis, zei hij, was om momenten van ontmoeting en dialoog te beleven met moslims, katholieken en andere christenen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij ontdekte er dat het land een cultuur heeft “die open staat voor iedereen” met “ruimte voor iedereen”. Ook voor vrouwen, voegde hij eraan toe, die er allemaal recht op werk hebben.

Vrouwenrechten

Hierop stelden journalisten hem de vraag of hij de Iraanse vrouwen die voor meer vrijheden demonstreren, steunt.

“De strijd voor vrouwenrechten is een voortdurende strijd omdat vrouwen op sommige plaatsen rechten hebben gekregen die gelijk zijn aan die van mannen”, maar elders niet, antwoorde de paus. “Maar waarom, vraag ik, moeten vrouwen zo vechten om hun rechten te behouden?”

Genitale verminking

Een andere schending die moet worden gestopt, zei hij, is genitale verminking van vrouwen. Hij noemde het een criminele daad en vroeg zich af hoe het komt dat “we in de wereld van vandaag niet kunnen stoppen” met deze praktijk.

“De man moet voor de vrouw zorgen als voor zijn eigen vlees, en alle vrouwenrechten komen voort uit deze gelijkheid”
- Paus Franciscus

Paus Franciscus zei dat toen God man en vrouw schiep, hij de vrouw niet schiep om een “schoothondje” van de man te zijn “waarmee hij kan spelen”. God schiep twee mensen die gelijkwaardig aan elkaar zijn.

“De man moet voor de vrouw zorgen als voor zijn eigen vlees, en alle vrouwenrechten komen voort uit deze gelijkheid”, benadrukte de paus.

image
Paus Franciscus blikte zondag in het vliegtuig met meereizende journalisten terug op zijn bezoek aan Bahrein. Foto: CNS - Vatican Media

Een samenleving waar deze gelijkwaardigheid geen plek heeft “komt niet vooruit”.

Transparantie

Verder reageerde de paus op de klachten dat er gebrek aan transparantie is bij gevallen van misbruik.

“We zijn aan het werk”, zei hij. Vervolgens wees hij erop dat er nog altijd mensen in de Kerk zijn die het probleem “nog steeds niet duidelijk zien”. Het ontbreekt soms ook aan moed, legde hij uit, en dan komen mensen in de verleiding “om compromissen te sluiten. We zijn ook allemaal slaven van onze zonden”.

“Maar het is de wens van de Kerk om alles op te helderen”, voegde hij eraan toe.

Ontmoeting Poetin

In antwoord op een vraag over de oorlog in Oekraïne zei de paus dat het Vaticaanse Staatssecretariaat achter de schermen heel hard werkt om vrede te bevorderen.

https://www.kn.nl/donaties/

Hijzelf heeft voorgesteld om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten, zo vertelde de paus. Hierop zou de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, gezegd hebben dat een bezoek “voorlopig niet nodig was”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.