<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

‘Mag ik de paus een biertje geven?’ Franciscus bezoekt ‘grootste getto van de EU’

KN Redactie 14 september 2021
image
Een aankondiging van het pausbezoek op een blinde muur van een van de flats in Lunik IX. Paus Franciscus bezoekt de wijk vandaag. Foto: ANP Photo - Martin Divisek, EPA

De 4300 Roma in de Slowaakse wijk Luník IX leven in ellendige omstandigheden. Het bezoek dat paus Franciscus hun vandaag brengt, heeft echter een sprankje hoop doen ontwaken.

“Politici hebben hier niets kunnen veranderen, alleen de paus is daarin geslaagd”, zeggen de Roma in de wijk van Košice tegen pater Peter Bešenyei.

Katholiek Nieuwsblad sprak met de pater, die het pastoraal centrum van de salesianen in de wijk leidt. Die is het Slowaakse equivalent van een sloppenwijk, en wordt ‘misschien wel het grootste getto van Europa’ genoemd. In de aanloop naar Franciscus’ bezoek werd er echter het nodige opknapwerk verricht.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Wantrouwen doorbreken

Bešenyei leidt vandaag de paus rond in de wijk en zal hem vertellen over de problemen die er heersen. Die zijn voornamelijk ontstaan door onverschilligheid van de Slowaakse regering en het stadsbestuur van Košice. “De Roma zijn niet altijd een prioriteit voor de politiek”, vertelt Bešenyei. “Ons doel als Kerk is om te werken aan langetermijnprojecten.”

image
Roma-kinderen wonen de Mis bij in de salesianen-kerk in de wijk Lunik IX. Foto: ANP Photo - Peter Lazar, AP

De resultaten zijn er: gezinnen nemen hun kinderen mee naar het centrum en vragen om de sacramenten. Ook is de muur van wantrouwen jegens de rest van de wereld stukje bij beetje doorbroken. Bešenyei: “Eerst kon je niet door Luník lopen zonder te worden aangevallen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dankbaar voor pausbezoek

De Roma zijn dankbaar dat de paus hen komt opzoeken. “Ook al zijn veel van de mensen hier niet gelovig, ze erkennen wel de morele autoriteit van de paus. Doordat Franciscus de mensen thuis gaat opzoeken – iets dat nog nooit is gebeurd – zien ze hem als iemand die hun nabij is. Veel Roma vragen me dan ook: ‘Mag ik de paus voor de lunch uitnodigen? Mag ik hem een biertje aanbieden?’ Ze zijn blij, vooral met de materiële veranderingen, ook al hopen wij dat die ook mogen leiden tot geestelijke veranderingen.”

>> KN-Romecorrespondent Salvatore Cernuzio sprak uitgebreid met de salesianen die in Luník IX werken. Lees het hele verhaal in onze editie die vanaf donderdag in onze webwinkel verkrijgbaar is.

>> Lees hier meer over de pausreis naar Hongarije en Slowakije.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.