fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Pausbezoek Cyprus en Griekenland officieel bevestigd

Cindy Wooden - Catholic News Service 8 november 2021
image
Paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan aan de migranten- en vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos in 2016. Foto: CNS photo - Paul Haring

De geplande reis van paus Franciscus naar het oostelijke Middellandse Zeegebied in december zal zich richten op migratie, katholiek-orthodoxe betrekkingen en het bevorderen van vrede in een regio waar voortdurende politieke spanningen heersen.

Het Vaticaan heeft officieel bevestigd dat paus Franciscus van 2 tot 4 december Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, en van 4 tot 6 december Athene en Lesbos (Griekenland) zal bezoeken.

De paus bracht reeds in 2016 een eendaags bezoek aan de migranten- en vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos, maar dit wordt zijn eerste bezoek aan het Griekse vasteland.

Vluchtelingen op Cyprus

Het vluchtelingenkamp Moria dat de paus bezocht, was het grootste vluchtelingenkamp in Europa totdat het in september 2020 afbrandde. Een tijdelijk kamp die in de omgeving werd opgezet en biedt tot op heden onderdak aan duizenden migranten en vluchtelingen.

Hoewel vooral migranten en vluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken en in Italië, Spanje, Griekenland en zelfs Malta aan land komen, de krantenkoppen halen, komen grote aantallen van hen in Cyprus terecht. Zo hebben volgens de VN sinds 1 januari 464 migranten Malta bereikt, terwijl in diezelfde periode 1515 migranten Cyprus bereikten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verdeeld eiland

Naar verwachting zal het pausbezoek aan Cyprus draaien rondom thema’s als blijvende vrede en een intensievere dialoog tussen christenen en moslims. Op het eiland, dat sinds 1974 verdeeld is tussen de Grieks-Cyprioten in het zuiden en de Turks-Cyprioten in het noorden, is nog steeds een bufferzone van kracht die door VN-troepen wordt bewaakt.

Troost en bemoediging

Het thema van het bezoek van de paus aan Cyprus is ‘Elkaar troosten in het geloof’. Troost en wederzijdse bemoediging zijn “essentiële dimensies voor dialoog, ontmoeting en welkom, en saillante kenmerken van het leven en de geschiedenis van het eiland", aldus de persdienst van het Vaticaan.

Het thema van het bezoek van de paus aan Griekenland is ‘Mogen wij steeds meer openstaan voor Gods verrassingen’, een citaat van de paus zelf.

Hoop voor de toekomst

Het Vaticaanse persbureau lichtte het thema als volgt toe: "Nu Griekenland de gevolgen ervaart van de pandemie en de recente financiële crisis, drukt het thema de hoop uit dat het bezoek van de paus hoopgevend zal zijn voor de toekomst van Griekenland, een land met een diepgeworteld geloof en een roemrijk verleden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/