<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Pausreis in Madagaskar in het teken van de armen

Sanne Gerrits 9 september 2019
image
Paus Franciscus met stichter van "Gemeenschap van Goede Vrienden" pater Pedro Opeka (Foto: CNS photo/Paul Haring)

De zondag van de pausreis door Oost-Afrika stond in het teken van een ontmoeting en gebed met de armen.

De dag begon met een grote openluchtmis op het bisschoppelijke Soamandrakizay veld in Antananarivo, Madagaskar. Naar schatting 1 miljoen mensen waren aanwezig.

Gods plan

“Gods plan voor de mensheid omvat gemeenschap, wederzijdse ondersteuning, delen en zorgen voor elkaar en voor de aarde,” zei Paus Franciscus. “Als we om ons heen kijken, hoeveel mannen en vrouwen, jongeren en kinderen lijden. Dit is geen onderdeel van Gods plan.”

Madagaskar is één van de tien armste landen ter wereld. Volgens de Wereldbank leeft 75% van de bevolking van minder dan $1,90 per dag.

Paus Franciscus noodde het hele volk “van Madagaskar een prachtig land te maken waar het evangelie tot leven komt en waar het leven is voor de grotere glorie van God.”

Afgodendienst

“God wil dat mensen elkaar de hand reiken en laten weten dat ze door God bemind worden. Dat ze een waardigheid bezitten die niet weggenomen kan worden of aangevallen mag worden.”

Het evangelie roept christenen op te werken voor sociale rechtvaardigheid, sprak de paus. “Samen kunnen we vechten tegen alle vormen van afgodendienst die er voor zorgt dat we enkel kunnen denken in zekerheden van macht, carrière, geld en de zucht naar menselijke eer.”

Een oase van hoop

In de middag stond een bezoek aan Akamasoa, de “Gemeenschap van Goede Vrienden” gepland, gevolgd door een gebedsmoment voor arbeiders op het Mahatzana bouwterrein.

De “Gemeenschap van Goede Vrienden” is een plek waar armen kunnen werken, wonen, kunnen leren en gezondheidszorg ontvangen. Het is gesticht door de Argentijnse pater Pedro Opeka, die paus Franciscus zelf op het terrein rondleidde.

“Dit was een plek van buitensluiting, lijden, geweld en dood,” vertelde pater Opeka de paus, die hij voor het eerst 50 jaar geleden ontmoette. “Dertig jaar geleden maakte de goddelijke voorzienigheid dit tot een oase van hoop.”

Tastbaar teken van liefde

Paus Franciscus sprak, dat de gemeenschap en zijn activiteiten een teken waren van de werkelijkheid dat God onder de armen woont, en een tastbaar teken van zijn liefde voor hen.

Iedere hoek, school, en kliniek “een lied van hoop die weerklinkt en de suggestie tot zwijgen brengt dat sommige zaken onvermijdbaar zijn,” aldus de paus. “Laten we het sterk stellen: armoede is niet onvermijdbaar.”

Gebed voor de arbeiders

De Mahatazana steengroeve werd daarna het toneel voor een pauselijk gebed voor alle arbeiders wereldwijd.

“We bidden voor diegenen die met hun handen werken en met grote fysieke inspanning: verzacht hun geharde gestellen, dat ze hun kinderen met tederheid kunnen omarmen en meedoen aan hun spel,” bad paus Franciscus.

Na een ontmoeting met priesters, religieuzen en seminaristen, is paus Franciscus maandagmorgen 9 september naar Mauritius gevlogen voor de laatste etappe van de meerdaagse pausreis.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.