<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Pausreis naar Kazachstan is begonnen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 september 2022
image
Paus Franciscus ontmoette bij aankomst op het vliegveld de Kazachstaanse president Tokayev. Tot en met donderdag zal de paus in Kazachstan de interreligieuze top bijwonen. Foto: CNS - Paul Haring

Het pauselijke vliegtuig met paus Franciscus en zo’n tachtig journalisten aan boord is in Nur-Sultan aangekomen. Hiermee is de driedaagse apostolische reis naar Kazachstan begonnen.

De paus is vanochtend met het vliegtuig vertrokken en eind deze middag geland in Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan. Hij is de tweede paus die het Aziatische land bezoekt.

De belangrijkste reden van het bezoek aan Kazachstan is de zevende interreligieuze bijeenkomst die 14 en 15 september wordt gehouden. Sinds 2003 komen de leiders van veel verschillende religies uit zo’n zestig landen eens in de drie jaar samen. Vanwege de coronapandemie werd de bijeenkomst van vorig jaar doorgeschoven.

Veel ontmoetingen, maar niet met Kirill en Xi Jinping

Kort na zijn aankomst bracht de paus een beleefdheidsbezoek aan president Kassym-Jomart Tokayev. Daarna volgt een ontmoeting met de autoriteiten, ambtenaren en diplomaten van het land.

Op woensdag zal paus Franciscus deelnemen aan de openingssessie van het congres. Hij zal ook de gelegenheid hebben om verschillende moslimleiders te ontmoeten die het congres bijwonen, waaronder vertegenwoordigers uit Saoedi-Arabië, Iran, Egypte, Turkije en heel Centraal-Azië.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een ontmoeting met patriarch Kirill zit er niet in. Alhoewel de Russisch-orthodoxe Kerk wel een delegatie naar de top stuurt, laat Kirill verstek gaan en zal hij de conferentie niet bijwonen. Dit tot teleurstelling van velen, die hoopten dat een ontmoeting tussen de leiders een goede kans was om over een vreedzame oplossing voor de oorlog in Oekraïne te praten.

De Chinese president Xi Jinping zal naar verwachting ook op woensdag in Kazachstan verblijven. Toch is een ontmoeting van de paus met de president van China onwaarschijnlijk, omdat deze niet zal deelnemen aan de interreligieuze top.

Van waarde

In een bericht op Vatican News zegt de secretaris-generaal van Religies voor de Vrede, Azza Karam, dat de aanwezigheid van de paus van grote waarde is voor de zevende interreligieuze top.

“Hij wordt gezien als een religieuze leider die de morele verantwoordelijkheden verwoordt. Hij verduidelijkt zelfs wat er moet gebeuren om gemeenschappen te genezen en conflicten te voorkomen”, zegt Karam. “Dus zijn rol blijft het in kaart brengen van het ‘hoe en waarom’ van het oplossen en vermijden van conflicten, inclusief het vreedzamer leven met onszelf als gelovige mensen.”

De paus sluit het tweedaagse congres af met een toespraak na het voorlezen van de slotverklaring.

Kleine kudde

Kazachstan is een overwegend islamitisch land waar een etnisch diverse minderheid van katholieken woont, naar schatting ongeveer een procent van de bevolking. De meeste katholieken in Kazachstan volgen de Latijnse ritus, maar er is ook een kleine minderheid die een oosterse ritus volgt. Een kwart van de 19 miljoen inwoners is christen, voornamelijk Russisch-orthodox.

https://www.kn.nl/donaties/

Ondanks de kleine katholieke gemeenschap in het land, voelen de lokale katholieken zich gezegend met de komst van de paus, vertelt Ruslan Rakhimberlinov, de rector van een katholiek seminarie in Karaganda, aan Vatican News.

“Voor ons is het bezoek van paus Franciscus aan Kazachstan een kans om onze kleine katholieke gemeenschap hier, onze ‘kleine kudde’ in Kazachstan, meer vitaliteit te geven”, zegt hij.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.