fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Programma pausreis naar sub-Sahara-landen bekend

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 juni 2022
image
Archiefbeeld: Zuid-Soedan vierde op 3 oktober 2020 dat er met een vredesakkoord een einde kwam aan een jarenlange binnenlandse strijd. Foto: CNS - Samir Bol, Reuters

Het Vaticaan heeft zaterdag het reisschema bekendgemaakt van het bezoek van paus Franciscus aan de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan.

De reis van de paus naar de Afrikaanse landen begint op 2 juli in Kinshasa – de hoofdstad van Congo – en eindigt op 7 juli in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba. Het zal de derde keer zijn dat de paus Congo bezoekt. In het land leeft het grootste aantal katholieken van Afrika.

In Zuid-Soedan, dat in 2011 onafhankelijk werd, is de paus nog niet eerder geweest. Het Vaticaan noemt dit bezoek een oecumenische vredesbedevaart naar het Zuid-Soedanese land en volk.

Presidentiële residentie

Volgens het programma zal de 37e pausreis van paus Franciscus na de landing op de internationale luchthaven van Kinshasa N’djili starten met een welkomstceremonie in het Palais de la Nation, de officiële residentie van de president van Congo in Kinshasa. Daar brengt hij een bezoek aan president Félix Tshisekedi.

image
President Félix Tshisekedi van de Democratische Republiek Congo. Foto: CNS - Olivia Acland, Reuters

Dit wordt gevolgd door een ontmoeting met autoriteiten en leden van het corps diplomatique, en een besloten ontmoeting met mede-jezuïeten in de apostolische nuntiatuur.

Missen

Op dag twee van deze reis zal de paus een Mis vieren op de luchthaven van Ndolo in Kinshasa en ontmoet hij geestelijken en seminaristen in de kathedraal van Kinshasa.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 4 juli vliegt de paus naar de stad Goma in Noord-Kivu, een provincie in het uiterste oosten van Congo. Hij zal ‘s middags de Mis vieren in het vluchtelingenkamp Kibumba.

In de vroege avond zal hij de slachtoffers van het geweld in Beni ontmoeten. Vervolgens keert hij terug naar Kinshasa. Daar heeft hij 5 juli nog ontmoetingen met jongeren en catechisten, voordat hij naar Zuid-Soedan vertrekt.

Regeringsleider en -functionarissen

De paus zal daar allereerst president Salva Kiir ontmoeten en daarna de vicepresidenten van Zuid-Soedan.

image
De Zuid-Soedanese president Salva Kiir hier op 9 juli 2021 in Juba. De paus zal de president op 5 juli in het Afrikaanse land ontmoeten. CNS Foto: CNS photo - Jok Solomun, Reuters

Tijdens de laatste officiële activiteit van zijn eerste dag in Zuid-Soedan, zal paus Franciscus een ontmoeting hebben met regeringsfunctionarissen en leden van het corps diplomatique in de tuin van het presidentieel paleis.

Jumba

Op 6 juli zal de paus naar verwachting interne ontheemden bezoeken in een kamp in Juba. Ook ontmoet hij die dag mede-jezuïeten die in Zuid-Soedan actief zijn.

Kerknet meldt dat de Italiaanse Combonimissionaris en bisschop van Rumbek – Christian Carlassare – met een groep jongeren te voet naar Juba zal gaan om het pausbezoek bij te wonen. De bisschop kwam vorig jaar nog in het nieuws omdat hij in zijn eigen huis was neergeschoten.

https://www.kn.nl/donaties/

Na zijn bezoek aan de jezuïeten, zal paus Franciscus in de late namiddag geestelijken en seminaristen ontmoeten in de Sint-Theresa-kathedraal.

Oecumene

Op de avond van 6 juli zal de paus deelnemen aan een oecumenische gebedsdienst in het John Garang-mausoleum in Juba. Hij zal dit samen doen met de primaat van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, en de Iain Greenshields, hoofd van de Kerk van Schotland.

Laatste reisdag

In de ochtend van zijn laatste reisdag zal de paus de Mis vieren op dezelfde locatie als waar hij de avond ervoor de gebedsdienst had. Na een afscheidsceremonie op Juba International Airport, zal paus Franciscus naar Rome vertrekken.

Bronnen: Vatican News, CNA en Kerknet