<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Rector KU Leuven pleit voor grotere openheid en diversiteit in de Kerk

Susanne Kurstjens 27 september 2024
image
Paus Franciscus wordt door rector Luc Sels welkom geheten aan de KU Leuven. Foto: CNS - Lola Gomez

Tijdens zijn bezoek aan de KU Leuven op vrijdagmiddag, werd paus Franciscus toegesproken door de rector van de universiteit. Hij prees de Kerk voor haar hulp aan vluchtelingen, maar ging ook in op enkele hete hangijzers, zoals kerkelijk misbruik en het vrouwelijk priesterschap.

Rector Luc Sels heette de paus welkom bij zijn aankomst bij het universiteitsgebouw. Binnen sprak hij hem toe en zei hij: “U bezoekt ons in een tijd waarin zovelen op zoek zijn naar zingeving en antwoorden.”

Sels wees op de huidige tijd van groeiende onzekerheid, nieuwe brandhaarden, technologische revolutie en enorme vluchtelingenstromen.

Hij herinnerde eraan dat de paus met name die vluchtelingenproblematiek voortdurend heeft aangekaart. “Welnu, de vluchteling klopt aan onze deur”, aldus Sels. “Wordt er opengedaan?”

https://www.kn.nl/pausreis/

De rector wees op de rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid van landen. “Ze hebben verplichtingen die voortvloeien uit humaniteit en internationaal erkend recht.” Achter de oproep van de vluchteling, zei Sels, “schuilt de vraag naar een samenleving die de eigen vertrouwde leefwereld durft herdenken en herverdelen.”

De rector benadrukte dat “we ons als universitaire gemeenschap verzetten tegen de globalisering van onverschilligheid”.

“Mensen zijn niet enkel buren, maar broeders én zusters in dezelfde gedeelde werkelijkheid. De Kerk toont dat in daden. De wereldwijde inzet voor de ondersteuning van vluchtelingen tijdens uw pontificaat is indrukwekkend”, aldus Sels.

“Zou de kerk niet warmer zijn met een voorname plaats voor de vrouw, ook in het priesterschap?”
- Luc Sels, rector van de KU Leuven

Hoewel het grootste deel van zijn toespraak in het teken stond van ondersteuning aan vluchtelingen, ging de rector niet voorbij aan de hete hangijzers in de Belgische Kerk.

Zo benoemde ook hij de misbruikcrisis en zei dat de manier waarop die door de Kerk in het verleden was afgehandeld, het morele gezag heeft verzwakt waarmee de kerk in onze westerse wereld kan spreken.

Sels pleitte daarom voor “een eerlijke, betrokken en warme dialoog met de slachtoffers” om het geschonden vertrouwen enigszins te herstellen.

Ook verwees hij naar “dat grote verschil tussen man en vrouw in een kerk die de facto zo vaak gedragen wordt door vrouwen”. Hij pleitte vervolgens voor openstelling van het priesterschap voor vrouwen: “Zou de kerk niet warmer zijn met een voorname plaats voor de vrouw, ook in het priesterschap?”

De rector greep de ontmoeting ook aan om te pleiten voor meer openheid ten aanzien van de LHBTI-gemeenschap. “Vandaag poneert de kerk al te vaak ‘once and for all’ universele antwoorden.”

Sels ziet in de door deze paus ingezette weg van synodaliteit in de Kerk een kans om meer diversiteit in de Kerk binnen te laten. Hij benadrukte dat ook de Belgische bisschoppen daartoe oproepen.

“Wees oprechte zoekers naar de waarheid en doof nooit uw passie”
- Paus Franciscus

De paus ging in zijn eigen toespraak aan de universitaire gemeenschap niet direct in op de oproepen van de rector, maar pleitte wel voor een “cultuur van inclusie”:

“Wees oprechte zoekers naar de waarheid en doof nooit uw passie, om niet te vervallen in de lusteloosheid van het denken. Wees protagonisten in het creëren van een cultuur van inclusie, van mededogen, van aandacht voor de zwaksten en voor de grote uitdagingen van de wereld waarin we leven.”

image
Paus Franciscus komt de promotiezaal binnen voor zijn ontmoeting met de universitaire gemeenschap. Foto: CNS - Lola Gomez

De paus dankte de universitaire gemeenschap verder voor hun hulp aan migranten. “Want door uw grenzen te verleggen, wordt u een onthaalplaats voor vele vluchtelingen die hun land moeten ontvluchten, te midden van duizend onzekerheden, enorme moeilijkheden en soms afschuwelijk lijden.

Dit is wat we nodig hebben: een cultuur die grenzen verlegt, die niet “sektarisch” is en die niet beweert boven anderen te staan, maar die integendeel zichzelf in het deeg van de wereld stopt en er een goede zuurdesem in brengt die bijdraagt tot het welzijn van de mensheid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.