Het Vaticaan heeft het volledige programma van paus Franciscus’ bezoek aan België in september bekendgemaakt. De paus zal onder meer een besloten ontmoeting met misbruikslachtoffers hebben, naast gesprekken met onder meer studenten en het koningspaar.
De afstand tussen Brussel, Leuven en Louvain-la-Neuve mag dan klein zijn, toch zal paus Franciscus in september van hot naar her reizen. In de tweeënhalve dag dat hij in België is, werkt hij een propvol en divers programma af.
In de avond van donderdag 26 september arriveert hij vanuit Luxemburg, waar hij die dag dan doorgebracht zal hebben. Hij zal op het vliegveld van Melsbroek verwelkomd worden door alle bisschoppen, het koningspaar en de rectoren van de Nederlands- en Franstalige afdelingen van de KU Leuven. Het zeshonderdjarige jubileum van de katholieke universiteit is de aanleiding voor het bezoek.
De dag daarna ontvangen koning Filip en Koningin Mathilde de paus op het kasteel van Laken; een ontmoeting met de staatshoofden van een land zijn vaste kost bij een pausbezoek. Die middag zal de paus in Leuven in gesprek gaan met professoren en studenten. De focus van het gesprek ligt op de aandacht van de christelijk geïnspireerde universiteit voor de meest kwetsbaren in de samenleving, waaronder vluchtelingen.
Op zaterdag gaat de paus eerst in de basiliek van Koekelberg in gesprek met pastoraal werkers, en daarna ontmoet hij in Louvain-la-Neuve opnieuw studenten, ditmaal voor een dialoog over klimaatverandering.
De zondag zal het hoogtepunt van het bezoek vormen. In het Koning Boudewijnstadion viert paus Franciscus die ochtend de Mis, waarbij hij ook de in Brussel overleden karmelietes Ana de Jesús zalig zal verklaren. Die viering is open voor iedereen: op 19 augustus zal de inschrijving voor gratis toegangskaartjes geopend worden.
Ook zal de paus tijdens zijn bezoek een pastorale ontmoeting hebben met slachtoffers van seksueel misbruik, maar omwille van de discretie wordt daarover verder niets gecommuniceerd tot de bijeenkomst heeft plaatsgevonden.
Sinds het verschijnen van de misbruikdocumentaire Godvergeten hangt het thema misbruik als een donkere wolk boven de Kerk in Vlaanderen – en over het pausbezoek. Slachtoffers hebben in een open brief aangedrongen op een ontmoeting met een seconde spreektijd voor elke van de 1.873 bekende misbruikslachtoffers. “Hij moet die 34 minuten en 31 seconden gewoon zwijgen en naar ons luisteren”, aldus de ondertekenaars.
Het programma van de pausreis blijkt bijzonder druk, zeker in het licht van de gezondheidsproblemen waar de 87-jarige paus Franciscus al enige jaren mee kampt. Voor zijn bezoek aan België en Luxemburg onderneemt hij ook nog eens een uitgebreide reis naar Zuidoost-Azië.
Paus Franciscus heeft de afgelopen jaren al vaker reizen afgezegd vanwege zijn gezondheid, soms op het laatste moment. Of hij in september daadwerkelijk voet op Belgische grond zal zetten, valt daarom nog af te wachten.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.