<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

‘Waarlijk een vader’: Irak kijkt hoopvol uit naar pausbezoek

Peter Doorakkers 26 februari 2021
image
Archiefbeeld uit 2019: een Koerdische militair in Qaraqosh draagt een rozenkrans op zijn uniform. Foto: CNS Photo - Marcin Mazur

Van 5 tot 8 maart is paus Franciscus in Irak. Zowel moslims als christenen zien uit naar het bezoek, nu hun land lijdt onder het coronavirus, politieke en economische moeilijkheden en af en toe opflakkerend geweld door IS.

Franciscus wordt de eerste paus die voet op Iraakse bodem zet, voor een bezoek met twee speerpunten. Enerzijds wil hij de vervolgde minderheden in het land, in het bijzonder natuurlijk de christenen, een hart onder de riem steken.

Anderzijds hoopt hij de grote meerderheid van de moslims in het land te sterken in hun toewijding aan een vreedzame en harmonieuze toekomst voor het land. Er staat onder meer een ontmoeting gepland met de prominente sjiitische ayatollah Ali al-Sistani – een kleine meerderheid van de Iraakse moslims is sjiiet.

Huis van Abraham

De Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop van Kirkoek, Yousif Mirkis, is ervan overtuigd dat Irak de paus “hartelijk zal ontvangen, omdat u gestalte geeft aan de twintig jaar oude droom van uw voorganger, paus Johannes Paulus II. Hij wilde aan het begin van het derde millennium een pelgrimage maken naar het huis van Abraham, de vader van alle gelovigen”.

Dat bezoek, gepland in 2000, ging uiteindelijk niet door vanwege spanningen in de regio.

‘Gekwelde Kerk en lijdend volk’

Mirkis heette de paus in een onlangs gepubliceerde brief op voorhand welkom “in de gekwelde Kerk van Irak, die tweederde van haar mensen verloor door emigratie” en “bij een lijdend volk”.

“Wij hebben geen fatwa’s nodig, maar des te meer het mededogen van God”, aldus de aartsbisschop.

“Het bezoek van paus Franciscus aan Irak is een teken van hoop en solidariteit”
- Priester Emanuel Youkhana

“Wij zijn door de globalisering gekoloniseerd en hebben uw woorden broodnodig. Zij herinneren ons aan een andere globalisering, die Jezus Christus bracht over het vaderschap van de Goddelijke Barmhartigheid, en die werd gepraktiseerd door Franciscus van Assisi”, wiens naam de paus draagt.

‘Nooit de hoop verliezen’

Jezuïet Joseph Cassar, die de vluchtelingenorganisatie van zijn orde in Irak leidt, benadrukte het thema van het bezoek: ‘Jullie zijn allen broeders.’

“Die boodschap moet echt luid en duidelijk worden gehoord en door iedereen, inclusief christenen, ter harte worden genomen. Jaren, decennia van conflict en sektarische verdeeldheid hebben echt grote schade aan Irak gedaan”, zei hij.

Niet alleen zijn dorpen verwoest door het geweld, ook het sociale weefsel is “aan flarden gescheurd”. Irak “is in een fragiele staat en het vooruitzicht blijft onzeker, maar je moet nooit de hoop verliezen”.

Optimistisch over bezoek Franciscus

De Assyrische priester Emanuel Youkhana uit Noord-Irak zei tegen CNS dat de christenen in het land “erg optimistisch” zijn over het bezoek “omdat het een teken van hoop en solidariteit is, ondanks de pandemie, ondanks de veiligheidsuitdaging. Het is een sterk teken van solidariteit”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De sjiitische theologe Shahrzad Houshmand Zadeh doceerde aan de pauselijke universiteit Gregoriana in Rome. Ze noemde Franciscus “waarlijk een vader omdat hij echt wil dat alle mensen verenigd zijn” en “zijn omhelzing verbreedt zodat die de moslimwereld omvat”.

‘De gewetens van mensen opschudden’

Ook zij verwees naar de interreligieuze bijeenkomst in Ur, de stad van Abraham. Die bijeenkomst “kan de gewetens van mensen opschudden om ons te herinneren aan onze gemeenschappelijke afkomst”.

De Iraakse president zei onlangs te hopen dat het pausbezoek kan helpen bij het “genezen” van het al jaren verscheurde land.

De veiligheid

Youkhana wees op de veiligheidssituatie; eind januari nog, vielen ten minste 32 doden bij een zelfmoordaanslag op een markt in Bagdad. In februari vonden twee raketaanvallen plaats; bij die in Erbil viel een dode en raakten ten minste negen mensen gewond.

“Er zijn veiligheidsuitdagingen, dat is helder, omdat er overal milities en terreurgroepen zijn”, aldus Youkhana. Sjiitische milities zullen volgens hem de door sjiieten gedomineerde regering helpen bij de beveiliging van het bezoek. “We hopen, we bidden dat er niets zal gebeuren.”

Patriarch: ‘Geen risico voor de paus’

De Chaldeeuwse patriarch Louis Sako riep zijn gelovigen eind januari op te bidden en vasten voor vrede in Irak en een einde aan de coronapandemie. De aanslag van januari wil volgens hem niet zeggen dat de veiligheidssituatie in het hele land verslechtert: “Er is geen risico voor de paus.”

In een interview met Katholiek Nieuwsblad zei de patriarch eind januari vol hoop uit te zien naar het pausbezoek. ““We zijn zeker dat als de paus zegt dat hij wil komen, hij ook zal komen.”

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.