<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

‘Wat ons verenigt, bekendmaken’: paus spreekt in Bratislava met vertegenwoordigers uit politiek, Kerk en Jodendom

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 september 2021
image
Paus Franciscus en Rïchard Duda, voorzitter van de Federatie van Joodse Gemeenschappen in Slowakije. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Op de eerste volle dag van zijn bezoek aan Slowakije sprak paus Franciscus maandag met regeringsleden, zusters van moeder Teresa en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap.

In zijn toespraak tot de regeringsautoriteiten op maandag 13 september zei de paus dat de traditionele gewoonte om gasten te verwelkomen een krachtige boodschap van liefde is, vooral jegens migranten en kwetsbare mensen.

“Niemand mag gestigmatiseerd worden of gediscrimineerd worden. Onze christelijke manier van kijken naar anderen weigert hen te zien als een last of een probleem, maar ziet hen eerder als broeders en zusters die geholpen en beschermd moeten worden”, zei hij.

Corruptie

De paus sprak ook over het belang van gerechtigheid, met name bij het uitroeien van corruptie. Sinds 2018 zijn twee regeringen afgezet vanwege vermeende connecties van sociaaldemocratische bewindslieden met de Italiaanse maffia.

De paus benadrukte de noodzaak om een toekomst op te bouwen “waarin wetten eerlijk voor iedereen worden toegepast, gebaseerd op een rechtssysteem dat niet te koop is”.

Nederige Kerk

Na zijn ontmoeting met de regeringsautoriteiten begaf de paus zich naar de Sint-Maartenskathedraal, waar hij de bisschoppen, priesters, mannelijke en vrouwelijke religieuzen, seminaristen en catechisten van het land ontmoette.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In zijn toespraak benadrukte de paus de noodzaak van een nederige Kerk die “geen fort, geen bolwerk, geen verheven kasteel is, niet zelfvoorzienend is en niet van bovenaf kijkt op de wereld beneden”. In plaats daarvan wil de paus een Kerk die zich onderdompelt in het leven van de mensen.

Avontuur van de vrijheid

De Kerk, vervolgde hij, is geroepen om te reageren op de geestelijke behoeften van de mensen, te beginnen met vrijheid. Een Kerk “die geen ruimte heeft voor het avontuur van vrijheid, zelfs niet in het spirituele leven, loopt het risico star en op zichzelf staand te worden”.

“Sommige mensen zijn hier misschien aan gewend. Maar veel anderen – vooral de jongere generaties – worden niet aangetrokken door een geloof dat hen geen innerlijke vrijheid laat, door een Kerk waarin iedereen geacht wordt hetzelfde te denken en blindelings te gehoorzamen.”

Ten slotte benadrukte paus Franciscus de noodzaak van een dialoog, vooral met degenen “die worstelen met religie, en zelfs met degenen die niet gelovig zijn”.

De Bronx van Slowakije

Vervolgens bracht de paus een kort bezoek aan een centrum van de zusters van moeder Teresa gerund. Het biedt onderdak, voedsel en hulp aan daklozen die langdurige zorg nodig hebben en anders op straat zouden sterven.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De overste van de communiteit leidde de paus rond. Franciscus sprak vervolgens de mensen die zich buiten hadden verzameld kort toe. Hij bedankte iedereen die het centrum steunt.

“De Heer is bij ons als we zo gelukkig zijn samen. Maar ook op momenten van beproeving is Hij altijd bij ons. Hij vergezelt ons vooral in de slechte tijden.”

In het gastenboek van het centrum schreef hij: “Ik dank de Zusters van Naastenliefde voor hun getuigenis. Ik dank degenen die met hen samenwerken. Ik bid voor jullie. Doe alsjeblieft hetzelfde voor mij.”

Paus Franciscus bezocht het Bethlehem Centre en ging vervolgens door om met leden van de Joodse gemeenschap te spreken.

Vervolgens ontmoette de paus 180 leden van de Joodse gemeenschap op het Rybné-plein, deel van de voormalige Joodse wijk in Bratislava. Hij sprak over het grote lijden dat de Joodse gemeenschap in Slowakije trof tijdens de Holocaust.

Meer dan 100.000 Slowaakse joden werden vermoord. Nagenoeg alle Joden die in Bratislava woonden, werden gedeporteerd; 11.500 van de 15.000 Joden die destijds in de stad woonden, overleefden de oorlog niet.

‘Jullie lijden is ons lijden’

“Beste broeders en zusters, jullie geschiedenis is onze geschiedenis, jullie lijden is ons lijden”, zei de paus. “Laten we ons verenigen in het veroordelen van alle geweld en elke vorm van antisemitisme, en in ons werk ervoor te zorgen dat Gods beeld, aanwezig in de mensheid die Hij heeft geschapen, nooit zal worden ontheiligd.”

Zuivering van het geheugen

Hij bedankte hen voor hun dialoog met christenen en zei: “Het is goed om de dingen die ons verenigen te delen en bekend te maken. En het is goed om, in waarheid en eerlijkheid, voort te gaan op het broederlijke pad van een zuivering van het geheugen, om wonden uit het verleden te helen en om het ontvangen en aangeboden goede te herinneren.”

Bronnen: Catholic News Service en Catholic News Agency

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.