fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Pell verbaasd over ophef rond brief kardinalen

KN Redactie 30 november 2016
image
Kardinaal George Pell. (Foto: AP)

Curiekardinaal George Pell heeft zijn verbazing uitgesproken over de ophef rond de brief waarin vier collega’s de paus om opheldering rond Amoris Laetitia hebben gevraagd.

“Hoe kun je het niet eens zijn met een vraag?”, antwoordde Pell toen een journalist wilde weten of hij het met de vragen van de vier kardinalen eens is. Pell sprak in de St.-Patrickskerk in Londen over de huidige staat van het katholicisme en over het juiste verstaan van het geweten.

Bezorgd over ontwikkelingen

“Een aantal regelmatig kerkgaande katholieken” maakt zich volgens de Australiër zorgen over “hoe de dingen zich ontwikkelen”. Daaronder de notie dat het individuele geweten de morele wet zou kunnen overtroeven.

Plaats van het geweten

Het is een van de punten uit de exhortatie Amoris Laetitia waarover theologen, bisschoppen en vele anderen hun grote zorg hebben uitgesproken. Ook de vier kardinalen noemen dit punt als een van de vijf ‘dubia’ in hun spraakmakende brief aan de paus.

Veritatis splendor nog geldig?

De kardinalen vragen de paus of de “op de Heilige Schrift en de Traditie van de Kerk gevestigde leer” van de encycliek Veritatis Splendor (n. 56) van de heilige paus Johannes Paulus II na punt 303 van Amoris Laetitia nog voor geldig moet worden gehouden.

Die “sluit een creatieve interpretatie van de rol van het geweten uit en bekrachtigt dat het geweten nooit gemachtigd is uitzonderingen van de absolute morele normen te legitimeren die handelingen die in zich slecht zijn verbieden.”

Selectieve toepassing

Kardinaal Pell merkte op dat “degenen die ‘het primaat van het geweten’ benadrukken dit alleen lijken toe te passen op de seksuele moraal en kwesties rond de onschendbaarheid van het leven”.

“Mensen wordt zelden geadviseerd hun eigen geweten te volgen als hen dat zegt racist te zijn of traag bij het helpen van armen en kwetsbaren”, aldus Pell.

Absurd

“De gedachte dat je op een of andere manier kan bepalen dat morele waarheden niet zouden moeten gevolgd of erkend is absurd. Wij staan allemaal onder de waarheid”, maar de objectieve waarheid kan verschillen met “ons verstaan van de waarheid”. (KN/CH)