fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Peter Wellen (49) voorlopig bestuurder van bisdom Groningen-Leeuwarden

KN Redactie 19 mei 2016
image
Peter Wellen (49) heeft voorlopig de leiding over het bisdom Groningen-Leeuwarden. (Foto: Bisdom Groningen-Leeuwarden)

Het bisdom Groningen-Leeuwarden staat voorlopig onder leiding van Peter Wellen (49).

Wellen is dinsdag door het kapittel van het bisdom Groningen-Leeuwarden gekozen tot diocesaan administrator van het bisdom.

Dat bevestigt de woordvoerder van het bisdom tegenover Katholiek Nieuwsblad.

Mgr. De Korte

Wellen zal de functie van diocesaan administrator bekleden totdat het bisdom Groningen-Leeuwarden een nieuwe bisschop krijgt.

De bisschopszetel van het bisdom Groningen-Leeuwarden is sinds vorige week zaterdag niet bezet, wegens het vertrek van mgr. De Korte naar het bisdom Den Bosch.

Mgr. De Korte werd op 29 februari door paus Franciscus benoemd tot bisschop van Den Bosch, en nam vorige week zaterdag, 14 mei, de bisschopszetel van Den Bosch in bezit.

Mgr. Möller

Peter Wellen, geboren in het Drentse Emmen, volgde zijn priesteropleiding aan Bovendonk in het Noord-Brabantse Hoeven.

Op 24 oktober 1998 wijdde de toenmalig bisschop van Groningen, mgr. Möller, hem tot priester in de Groningse Sint-Jozefkathedraal.

Vicaris-generaal

In 2006 benoemde de toenmalige bisschop van Groningen-Leeuwarden, mgr. Eijk, hem tot vicaris voor het vicariaat Groningen-Drenthe.

In 2011 werd Wellen vicaris-generaal van mgr. De Korte.

Wellen is pastoor van de Heilige Liudgerparochie in Noord-Groningen en waarnemend pastoor van parochie het Heilig Kruis in de Kanaalstreek en van twee parochies in de stad Groningen, Haren en Zuidhorn.