<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Petitie voor behoud Utrechtse kathedraal aangeboden

KN Redactie 25 januari 2019
image
Het interieur van de Utrechtse Sint-Catharinakathedraal. Foto: wikipedia.org - CCBY pepijntje

Een groep parochianen van de Utrechtse Catharinakathedraal heeft woensdag een petitie ter behoud van de kerk aangeboden aan het overkoepelend parochiebestuur. De petitie is volgens de groep door ruim 1600 mensen ondertekend.

De petitie is een reactie op plannen van het parochiebestuur die in mei vorig jaar naar buiten kwamen. Daaruit bleek dat het de kerk “in principe” op termijn voor sluiting wil voordragen aan de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk. In het werkdocument Visie op fusie werd dit eind vorig jaar nog bevestigd: “Het gaat thans allereerst om het taxeren en verkopen van de St.-Catharinakerk.”

Volgens het parochiebestuur hebben de Utrechtse parochies Ludgerus, Martinus en Salvator “een jaarlijks begrotingstekort van meer dan 4 ton” waarin de “gebouwen en de loonkosten” de grootste kostenposten zijn. Daarom is het volgens het bestuur niet mogelijk om beide kerken in de Utrechtse binnenstad – naast de kathedraal de Sint-Augustinuskerk – open te houden.

Groep parochianen ziet toekomst in kathedraal

De parochianen stellen in hun petitie dat zij “groei, vitaliteit en toekomst” zien in de Catharinakathedraal. In de visie van het parochiebestuur ontbreekt het volgens hen aan een paragraaf ‘toekomstperspectief’. Sluiting van de kathedraal neemt volgens de groep “de zichtbaarheid van het katholicisme in de binnenstad” weg en “zal groei van de gemeenschap in de toekomst in de weg staan”.

“Juist in de stad kunnen mooie nieuwe dingen worden ontwikkeld. We hebben al ontzettend veel te bieden: vieringen, cursussen, geloofsbijeenkomsten, de processie, open kerkendag, het kathedrale koor, diaconie, etc. etc. Laat ons verder bouwen vanuit onze kathedraal!”

Museum Catharijneconvent

De groep spreek de hoop uit dat de kathedraal “ten minste als binnenstadskerk” behouden kan worden en dat “er geen museum” van wordt gemaakt – een verwijzing naar het naastgelegen Museum Catharijneconvent dat in de running zou zijn om de kerk over te nemen. Het museum is een voormalig klooster waarvan de kathedraal de kloosterkerk was.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.