<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Petitie voor eerlijke Spelen in Rio: IOC staat deelname ‘transgenders’ zonder geslachtsverandering toe

KN Redactie 21 juli 2016
image
Japanse synchroonzwemsters op een Olympisch kwalificatietoernooi eerder dit jaar in Rio de Janeiro. (Foto: AP)

Het burgerinitiatief CitizenGO is een petitie gestart voor eerlijke Olympische Zomerspelen, die van vijf tot en met 21 augustus in Rio de Janeiro plaatsvinden.

In de petitie vraagt CitizenGO aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat de Olympische Spelen organiseert, ervoor te zorgen dat de Spelen in Rio voor vrouwelijke atleten eerlijk zullen verlopen.

Europees Kampioenschap

CitizenGO vraagt dat omdat er tijdens de komende Olympische Spelen mogelijk twee Britse mannelijke ‘transgender’ atleten meedoen bij de onderdelen voor de vrouwen.

De atleten om wie het gaat willen zich volgens Britse media niet bekend maken, omdat ze vrezen belachelijk gemaakt te worden. De atleten zijn wel bekend bij het Brits Olympische Comité.

Ze zouden al eens meegedaan hebben aan een Europees Kampioenschap.

‘Wreed en inhumaan’

In de petitie vraagt het burgerinitiatief aan het IOC om de eerder dit jaar aangenomen richtlijn die ‘transgenders’ zonder geslachtsveranderende operatie toestaat deel te nemen aan de Olympische Spelen en internationale sportwedstrijden in te trekken.

In de oude richtlijn van het IOC, uit 2003, stond dat ‘transgenders’ alleen aan de Olympische Spelen en internationale sportwedstrijden mochten deelnemen na een geslachtsveranderende operatie en een twee jaar durende hormoontherapie.

Volgens ‘transgenders’ in onder meer Nederland en België is een verplichte geslachtsveranderende operatie “wreed en inhumaan”.

‘Identificeren’

De nieuwe IOC-richtlijn, waarin een geslachtsveranderende operatie niet verplicht is, maakt het volgens CitizenGO mogelijk dat “biologische mannen concurreren tegen biologische vrouwen” tijdens de Olympische Spelen en internationale sportwedstrijden.

“Officiële Olympische richtlijnen zijn aangepast om ‘trangender’ atleten toe te staan te concurreren met het geslacht waarmee ze zich identificeren, zelfs als ze geen geslachtsveranderende operatie hebben ondergaan”, aldus CitizenGo.

‘Concurreren tegen biologische vrouwen’

In de nieuwe IOC-richtlijn (punt E.) staat dat de vereiste “chirurgische anatomische veranderingen als een voorwaarde voor het behouden van een eerlijke competitie niet nodig zijn en in strijd kunnen zijn met de ontwikkeling van de wetgeving en het besef van mensenrechten”.

“Dit betekent”, aldus CitizenGO, “dat – bijna zonder enig voorbehoud – biologische mannen mogen concurreren tegen biologische vrouwen”.

‘Politieke correctheid’

CitizenGO stelt in zijn petitie dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, maar dat biologische verschillen tussen de genders niet genegeerd kunnen worden “in het belang van de politieke correctheid”.

Het burgerinitiatief verduidelijkt in de petitie dat mannen op onder meer spiermassa, longcapaciteit en grootte een biologisch voordeel ten opzichte van vrouwen hebben.

“Zelfs niet-politieke bronnen, zoals Psychology Today, zijn gedwongen dit toe te geven” aldus CitizenGO.

‘Mannen zijn sterker’

“Mannen zijn fysiek sterker dan vrouwen, die, gemiddeld, minder spiermassa hebben, in zowel absolute als in relatieve zin ten opzichte van het lichaamsgewicht…Mannen hebben ook stevigere, sterkere botten, pezen en banden…Mannen hebben een grotere cardiovasculaire reserve, met grotere harten, groter longvolume per lichaamsmassa, een hoger aantal rode bloedcellen, en een hoger hemoglobinegehalte”, citeert CitizenGO uit Psychology Today.

Ook haalt CitizenGO de resultaten van een krachtmeting test onder topsporters aan waaruit is gebleken dat “de sterkste vrouwelijke atleten nauwelijks boven de mediaan van de grijpkracht van mannen uitkomen”.

Geen wetenschappelijk bewijs

“Deze biologische verschillen verdwijnen niet als een man ‘besluit’ vrouw te zijn”, aldus CitizenGO.

“Het beste argument dat transgenderactivisten kunnen geven is dat de ‘meeste’ voordelen van het biologisch man zijn verdwijnen als een man testosteron-onderdrukking en hormoontherapie ondergaat, maar zelfs deze voorzichtige zekerheden worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.”

‘Gezond verstand’

“We moeten nu handelen”, schrijft CitizenGO, “om eerlijkheid in Rio te garanderen! Het gezond verstand kan niet worden genegeerd in het belang van de ‘politieke correctheid’”.

“Teken deze petitie om het Olympisch Comité te vragen hun beleid te veranderen om eerlijkheid in Rio te garanderen voor de vrouwelijke atleten”, aldus CitizenGO.

Teken hier de petitie van CitizenGO aan het Internationaal Olympisch Comité. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.