<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Pijnlijk verlies’: voormalig vicaris-generaal bisdom Rotterdam treedt terug als priester

Sanne Gerrits 7 september 2020
image
Priester Tjeerd Visser geeft catechese. Screenshot: YouTube.com

Voormalig vicaris-generaal en pastoor van het bisdom Rotterdam Tjeerd Visser treedt definitief terug als priester. Zondag maakte het bisdom bekend dat hij in Rome de canonieke procedure is gestart om dispensatie te verkrijgen van zijn verplichtingen als priester.

Mgr. Van den Hende van Rotterdam aanvaardt de persoonlijke beslissing van Visser, maar betreurt deze tegelijkertijd, meldt het bisdom.

Periode van reflectie

“De afgelopen tijd heeft drs. T.F.M. (Tjeerd) Visser (1973), priester van het bisdom Rotterdam, een periode van rust en reflectie gehouden. In afstemming met de bisschop, Mgr. Van den Hende, en het parochiebestuur van de parochie H. Theresia van Ávila was hij in deze periode niet als priester werkzaam en verbleef hij buiten de parochie en het bisdom”, aldus het bericht op bisdomrotterdam.nl.

“De time-out was een periode van persoonlijke bezinning. Na deze periode van reflectie is Tjeerd Visser tot de conclusie gekomen dat hij zijn werkzaamheden als priester wil beëindigen en de paus zal vragen om dispensatie van de verplichtingen als priester die hij destijds bij de wijding op zich heeft genomen.”

Visser is sinds zijn wijding in 2001 priester van het bisdom Rotterdam.

https://www.

Pijnlijk verlies bisdom

Van den Hende schreef een brief aan de parochianen van de Theresia van Avilaparochie waar Visser werkzaam was. Hij noemt hierin de mededeling zwaar en ingrijpend, zowel voor zichzelf als voor de parochianen.

“Ik ben mij ervan bewust dat de definitieve keuze van Tjeerd Visser om niet langer priester te willen zijn alsmede zijn vertrek als pastoor door velen van u ervaren zal worden als een pijnlijk verlies. Als bisschop voel ik dit sterk met u mee”, schrijft hij.

Enorme impact parochie

Het bestuur en pastoraal team van de H. Theresia van Ávila-parochie betreuren Vissers besluit. “Tegelijkertijd aanvaarden wij zijn besluit en wensen wij hem veel voorspoed in zijn verdere leven”, aldus vicevoorzitter Peter Rovers.

“Het vertrek van Tjeerd Visser als pastoor heeft enorme impact op onze parochie en het samen-kerk-zijn. Het zal onze toch al grote uitdagingen als parochie niet vergemakkelijken”, aldus de vicevoorzitter van het parochiebestuur. Visser werkte sinds 2012 in de parochie.

Continuïteit pastoraat

De kerkrechtelijke procedure voor dispensatie is begonnen met medewerking van het bisdom Rotterdam. Om de continuïteit van de priesterlijke bediening en het pastoraat in de parochie te waarborgen, is per 1 juni vicaris-generaal Lex van Deelen al aangetreden als administrator.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.