Een enorme aardverschuiving, veroorzaakt door het instorten van een deel van de Birch-gletsjer, heeft op 28 mei bijna het gehele katholieke dorp Blatten in het Zwitserse Lötschental bedolven.
Alle inwoners werden veilig geëvacueerd, maar het historische dorp – ooit bekend om zijn levendige sacramentsprocessies en een Mariabeeld uit de 15e eeuw – ligt nu voor bijna 90% bedolven onder ijs, modder en puin.
“Deze regio is gewend aan risico’s die simpelweg voortkomen uit het feit dat deze dorpen omringd zijn door zeer hoge bergen”, zo vertelt de Poolse priester Robert Biel, die dienstdoet in de parochie van St. Maurice in het nabijgelegen Zermatt, een van de bekendste alpenresorts van Zwitserland.
“Leven in de bergen betekent leven met het onverwachte – en vaak ook met verlies”
“Maar het blijft een tragedie voor de mensen die alles zijn kwijtgeraakt”, zegt hij. “Ze hebben hun leven gered, maar konden weinig bezittingen meenemen – daar was geen tijd voor.”
Het kleine dorp, dat bijna sprookjesachtig aandeed, telde ongeveer 300 inwoners die inmiddels allemaal in veiligheid zijn gebracht. Auto’s en schapen werden met helikopters geëvacueerd terwijl hun eigenaars vluchtten.
“Sommige kantons in Zwitserland zijn protestants, andere katholiek, en sommige gemengd, maar deze regio is absoluut katholiek”, zo vertelt pastoor Biel. Het dal bestond eerst uit vier dorpen – “en nu kunnen we alleen zeggen dat er nog drie over zijn.”
De natuurramp vond plaats enkele weken voor een spectaculaire sacramentsprocessie, merkt de priester op. “Het Lötschental had de mooiste sacramentsprocessie, met mensen in traditionele klederdracht, historische vaandels, fanfares en kerkkoren”, aldus Biel.
“Dit is de regio waar veel leden van de Zwitserse Garde vandaan komen, dus zij namen vaak ook deel aan de processies.”
Volgens het Duitse katholieke persbureau KNA werd de kerk van Blatten gebouwd in 1985 en stond daarin een Mariabeeld uit de 15e eeuw. Ook deze kerk is bedolven onder de aardverschuiving.
De burgemeester van Blatten, Matthias Bellwald, vertelde de BBC dat “het onvoorstelbare is gebeurd”, maar beloofde dat het dorp nog een toekomst heeft. Op 30 mei was de rivier de Lonza nog steeds geblokkeerd door enorme hoeveelheden puin, waardoor zich een groot meer vormt – de toekomst blijft dus grotendeels onzeker.
“Mensen leven hier met het besef dat het weliswaar prachtig is, maar dat dit ook snel kan veranderen”, zo vertelt Biel. Rampen zijn nooit ver weg. “We kennen veel families van wie dierbaren, zoals reddingswerkers, niet levend zijn teruggekeerd uit de bergen.”
“Het weer is ook onvoorspelbaar. Voor de liturgie van de Goede Week moest ik per helikopter worden opgehaald omdat alles onder de sneeuw lag. Het zijn de bergen. Dat hoort erbij. Leven in de bergen betekent leven met het onverwachte – en vaak ook met verlies.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.