<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Poetin leert laf Westen een islamlesje’

KN Redactie 1 april 2016
image

Dankzij het Russische militaire ingrijpen in Syrië, heeft het leger van Assad de antieke stad Palmyra weer kunnen bevrijden van Islamitische Staat.

De jihadisten hebben de stad “deels vernietigd in die razernij om de geschiedenis te doden, die sinds Allah het erfdeel is van deze uitroeiers van vervlogen beschavingen”, aldus de Franse katholieke commentator Ivan Rioufol in Le Figaro. De inmiddels teruggetrokken Russen “komen als overwinnaars uit deze symbolische herovering.” Maar door hun afwezigheid onder de bevrijders leggen zij ook de zwakheid van de VS en zijn bondgenoten bloot. “De les die te trekken valt uit de Poetin-strategie is simpel: alleen geweld zal de islamistische ideologie terugdringen, die slechts dáár ontzag voor heeft.”

Tulband en tiara

Natuurlijk maakt Poetins gewelddadig optreden “de sofisten” ongemakkelijk, aldus Rioufol. Zij staan altijd klaar om uit te wijden over de miskenning van de Koran, over het gematigde islamisme of over het ‘quietistische salafisme’, het rookgordijn van de laatste tijd. Aan de vooravond van de val van Constantinopel (1453), waren de ‘mooie geesten’, de beaux esprits net zo bereid zich aan de binnendringers te onderwerpen, zoals de groothertog Lucas Notaras, die verzekerde dat “hij honderd maal liever de tulband van de Turken zag dan de tiara van de paus”. Maar de Rus, aldus Rioufol, wijst zonder omhaal de antichristelijke vijand aan en trekt ertegen ten strijde. “Als François Hollande het heeft over ‘IS vernietigen’ is hij zo onovertuigend dat hij de banbliksems oogst van Islamitische Staat, die hem de Apocalyps belooft en woord houdt. Echter niet de minuten van stilte of de verzamelde kaarsjes op de Place de la République zullen de soldaten van de Koran uitschakelen, die net zo goed in Syrië als in Frankrijk zitten. Tegen hen moet het optreden vernietigend zijn.”

Voorafbeelding

Rioufol klaagt ook de “westerse gewenning aan de christenhaat” aan “die geen Franse verontwaardiging heeft opgewekt na de afslachting van 29 kinderen (op 72 doden) deze Paaszondag in Lahore (Pakistan) door islamisten”. Dit is “het signaal van verdoving van de liberale democratieën: zij zien alleen maar slachtoffers onder de moslimminderheden op eigen bodem, zonder te schrikken van het ongeluk van de christenen in islamlanden, dat een voorafbeelding is van hun eigen lot.” (KN/Liberté d’Expression)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.