<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Polen: bisschop erkent Eucharistisch wonder

KN Redactie 18 april 2016
image
De bisschop van Legnica, mgr. Zbigniew Kiernikowski, toonde zondag 17 april het Eucharistisch wonder aan de gelovigen. (Foto: bisdom Legnica)

De bisschop van het Poolse bisdom Legnica, mgr. Zbigniew Kiernikowski, heeft zondag het Eucharistisch wonder dat op 25 december 2013 in een parochie in zijn bisdom plaatsvond erkend.

Dat schrijft de bisschop op de website van zijn bisdom.

Rood

Op Eerste Kerstdag 2013 was tijdens een heilige Mis in de Sint-Jacobusparochie in Legnica een geconsacreerde hostie op de grond gevallen.

Priester Andrzej Ziombro legde deze conform de liturgische voorschriften in een met water gevuld liturgisch vat.

Toen de hostie na enige tijd niet was opgelost, maar rood kleurde, meldde de priester dit bij de toenmalige bisschop, mgr. Stefan Cichy, die vervolgens een onderzoekscommissie instelde.

‘Menselijke oorsprong weefsel’

In februari 2014 namen forensisch-medisch experts, in opdracht van de onderzoekscommissie, een monster van de roodgekleurde hostie voor onderzoek.

In het laatste rapport schrijven de forensisch-medisch experts dat in het onderzochte monster “fragmenten van weefsel” zijn gevonden “met gefragmenteerde delen van cardiale spieren”.

Het geheel is, volgens de forensisch-medisch experts, “het meest te vergelijken met een hartspier met afwijkingen die vaak voorkomen gedurende pijn”.

“De genetische onderzoeken wijzen op de menselijke oorsprong van het weefsel”, aldus de experts.

‘Aanbidding’

De bisschop had in januari de Congregatie voor de Geloofsleer in het Vaticaan op de hoogte gebracht van de zaak.

“Vandaag, op basis van aanbevelingen van de Heilige Stoel, heb ik de parochievicaris Andrzej Ziombro opgedragen een geschikte plek voor te bereiden voor het uitstellen van de reliek zodat gelovigen het hun gepaste aanbidding kunnen geven.”

Verder verzoekt de bisschop aan de parochie informatie beschikbaar te stellen voor gelovigen en bezoekers waarin staat wat de juiste houding is ten opzichte van de Eucharistie.

‘Liefde en goedheid van God’

Ook beveelt mgr. Kiernikowski aan een boek bij te houden over de ontvangen gunsten en wonderlijke gebeurtenissen die verkregen zijn door aanbidding van het Eucharistisch wonder.

“Ik hoop dat dit bijdraagt aan het verdiepen van de cultus van de Eucharistie en dat het een diepe impact zal hebben op de levens van de mensen die de reliek zien. We zien het mysterieuze teken als een buitengewone daad van liefde en goedheid van God, die naar de mens komt in ultieme vernedering”, aldus de bisschop van Legnica. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.