fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Polen roept Jezus Christus tot koning uit

KN Redactie 23 november 2016
image

Polen heeft Jezus Christus tot koning van Polen uitgeroepen.

In aanwezigheid van president Andrzej Duda vond op het hoogfeest van Christus Koning afgelopen weekeinde de intronisatie plaats. Dergelijke plechtigheden waarbij aan Jezus Christus symbolisch het koningschap wordt overgedragen zijn vaker voorgekomen, maar dit jaar neemt voor het eerst het staatshoofd eraan deel.

Trouw

De titel koning van Polen is een “eerbetoon” aan Christus die, zoals de Poolse bisschoppen beklemtonen, over de hele wereld heerst. Polen wil daarmee de trouw van het land uitdragen en om bijzondere bescherming vragen. De plechtigheid geldt als “nationale erkenning van het koningschap van Christus en de onderwerping aan zijn goddelijke wil”.

Katholieke identiteit

De H. Mis ter intronisatie werd opnieuw in het barmhartigheidsheiligdom van Lagiewniki bij Krakau gevierd. Naast president Duda, die door zijn moeder werd begeleid, nam ter versterking van het formele karakter ook minister van Justitie Zbigniew Ziobro aan de plechtigheid deel. De regeringspartij PiS en de hoogste vertegenwoordigers daarvan hechten veel waarde aan hun katholieke identiteit, ook in hun wijze van regeren.

Abortuswetgeving

De partij wil daarmee tevens spanningen met delen van de samenleving bezweren, die afgelopen oktober zijn ontstaan. Door te zwichten verspeelde een deel van de PiS-vertegenwoordigers de mogelijkheid de Poolse abortuswetgeving op te heffen ten gunste van de ongeboren kinderen. Een deel van de katholieke kiezers neemt dat de regering nog steeds kwalijk. (KN/Katholisches.info)