fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Politici uit ‘Mariaplaatsen’ roepen Poetin op oorlog te beëindigen

KN Redactie 4 april 2022
image
Een Mis bij de grot van de verschijningen in het Zuid-Franse Mariabedevaartsoord Lourdes. Foto: CNS - Nancy Wiechec

De gemeentebesturen van de belangrijkste Europese Mariaheiligdommen roepen de Russische president Vladimir Poetin in een open brief op de oorlog in Oekraïne te beëindigen.

In de vrijdag gepubliceerde brief vraagt de koepelorganisatie ‘Heiligdommen van Europa’ daarnaast het Europees Parlement om toelating van Oekraïne tot de EU.

‘Einde aan inhumane oorlog’

“Wij wijzen Ruslands invasie van Oekraïne af en veroordeelden de verwoestende vijandigheden van de Russische Federatie ten scherpste”, schrijft de organisatie.

“Wij betreuren ieder leven dat in deze ongelijke strijd verloren is gegaan; wij sympathiseren met het leed van talloze mensen en betreuren de verwoesting. Wij eisen met de grootste overtuiging een onmiddellijk einde aan deze inhumane oorlog en het herstel van vrede voor Europa en de wereld.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de organisatie zijn de gemeentebesturen vertegenwoordigd van zeven grote Europese Mariabedevaartsplaatsen: Lourdes (Frankrijk), Fatima (Portugal), Altötting (Duitsland), Czestochowa (Polen), Einsiedeln (Zwitserland), Loreto (Italië) en Mariazell (Oostenrijk).

Vrede en vrijheid bevorderen

De brief is opvallend. Het is voor het eerst sinds de oprichting van de organisatie in 1996 dat zij openlijk politieke uitspraken doet.

‘Heiligdommen van Europa’ werd opgericht als nadrukkelijk Europese organisatie. Haar doel is solidariteit, vrede, vrijheid en rechtvaardigheid, gelijke rechten en achting voor alle mensen te bevorderen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In Fatima werden onlangs Rusland en Oekraïne toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria. Kardinaal Konrad Krajewski deed dit namens de paus, die zelf tegelijkertijd de toewijding verrichte in de Sint-Pieter in Rome.

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur