fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Politiek rekent af met Barbarin vanwege verzet tegen homohuwelijk’

KN Redactie 17 maart 2016
image
Waarom wil de Franse premier Manuel Valls zo graag dat kardinaal Barbarin aftreedt vanwege een oude zaak? (foto: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu)

Het heeft er alle schijn van dat kardinaal Barbarin de rekening krijgt gepresenteerd voor zijn verzet tegen het ‘homohuwelijk’.

Dat vindt Ivan Rioufol, columnist van Le Figaro. Dat beeld dringt zich op vanwege de concentratie van aanvallen tegen zijn persoon naar aanleiding van een oude pedofilie-kwestie. Met name Manuel Valls die als premier er bij Barbarin openlijk op aandrong “zijn verantwoordelijkheid te nemen” heeft de kwestie nog meer gepolitiseerd ten koste van de aartsbisschop en de katholieke Kerk.

Plotselinge verontwaardiging

Rioufol wijst erop dat het gaat om verjaarde zaken, die destijds geen klacht opleverden. “Het laatste onthulde schandaal dat dateert van 1990 gaat niet om pedofilie maar om het seksuele belagen door een priester van een jongeling. Dat is evengoed onvergeeflijk maar het is aan justitie om dat uit te zoeken.” Deze kwestie valt in elk geval niet onder de Eerste Minister, aldus Rioufol. “Door zijn wens merkbaar te laten worden dat hij de te behoudende mgr. Barbarin graag zou zien aftreden, draagt Valls ertoe bij al die plotselinge verontwaardiging verdacht te maken, die lijkt het, nog meer oplevende zaken belooft. De machine om reputaties kapot te maken is op gang gebracht.” En men aarzelt daarbij niet alvast andere “veronderstelde schuldigen” aan te wijzen, aldus Rioufol.

Permanente verontschuldigingen

Het heeft alle schijn van een politieke afrekening. En die vindt juist plaats op het moment “dat de Kerk het hoofd weer opheft en de Fransen oproept hun identiteit terug te vinden, dankzij religieuze vertegenwoordigers van het kaliber van Barbarin. Pastoor Pierre-Hervé Grosjean is er nog zo een. Hij schrijft in zijn laatste boek Catholiques, engageons-nous! (‘Katholieken, ertegenaan!’): ‘Door zijn grieks-latijnse en judeo-christelijke wortels weer te hernemen zal de Kerk een antwoord kunnen geven aan de uitdaging van de radicale islam, die niet ophoudt zich op onze bodem verder uit te breiden.’ Op dit moment is het opnieuw het katholicisme dat onder vuur ligt van wie er niets anders van horen willen dan permanente verontschuldigingen”, aldus Rioufol. (KN/Liberté d’Expression)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21