fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Benoeming speciaal gezant godsdienstvrijheid in zicht

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 januari 2021
image
Europese vlaggen bij het hoofdkantoor van de Europese Commissie Foto: Guillaume Perigois-Unsplash

De benoeming van een speciaal gezant voor de godsdienstvrijheid binnen de Europese Commissie komt er snel aan, belooft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. De gezant zal een speciaal adviseur worden voor vicevoorzitter Margaritis Schinas.

In die rol zal de nieuwe gezant de dialoog leiden van de Europese Commissie met de verschillende kerken, religieuze gemeenschappen en organisaties van andere levensovertuigingen.

Von der Leyen schrijft dit in een reactie die ze afgelopen vrijdag aan een groep van 48 Europarlementariërs stuurde. Deze groep stuurde haar medio oktober een brief waarin zij erop aandrongen om haast te maken met het invullen van de vacature van speciaal gezant voor vrijheid van Religie en Levensovertuiging.

Blinde vlek

SGP-europarlementariër Bert-Jan Ruissen zegt blij te zijn met deze “herbevestiging”, maar vindt het ongelooflijk lang duren. “Het wordt tijd dat de daad bij het woord gevoegd wordt”, zo zegt hij.

Volgens hem blijft het gissen hoe het komt dat de benoeming zo lang op zich laat wachten. “Soms heb ik het gevoel dat er bij de Commissie een soort ‘blinde vlek’ voor godsdienstvrijheid is ontstaan. Als ik kijk naar hoe ambitieus er met andere dossiers wordt omgegaan, is dit zeer beschamend.”

Kandidaten

Ook werd er volgens hem druk op de Commissie uitgeoefend om juist van een speciaal gezant af te zien. “Er zijn parlementariërs die juist een brief hebben geschreven waarin ze de Commissie vragen om de taken bij de gezant voor de mensenrechten onder te brengen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Officieel is nog niet bekend gemaakt of er gesprekken met kandidaten gaande zijn. In de wandelgangen wordt volgens Ruissen wel gezegd dat er kandidaten zijn.

Opvolger

1 november 2019 was de termijn van de gezant, de Slowaakse christendemocraat Ján Fidel, afgelopen. Er was geen opvolger. Na veel lobbyen, liet de huidige vicevoorzitter van de Europese Commissie, Schinas, in juli weten dat de functie vernieuwd zou worden.

Toen er in oktober nog geen opvolger bekend was, schreven ongeruste Europarlementariërs een brief aan de Commissie.

Toewijding

Von der Leyen verzekert nu in haar brief dat een benoeming in het zicht is. De speciale gezant zal alle middelen hebben om van start te gaan.

Volgens Von der Leyen laat de Europese Commissie hiermee zien hoe sterk haar toewijding is om ervoor te zorgen dat de rechten van alle religies en geloven wereldwijd worden gerespecteerd.